sa-kyler-du-vinet-snabbt
Inspiration

Så kyler du vinet – snabbt!

Har vinet du ska bjuda på fel temperatur? Här kommer fem tips på hur du kyler ditt vin i ett nafs, plus ett tips hur du varsamt värmer det.

1) Frysen
Lägg in vinet i frysen, 20-30 min kommer att räcka. Glömmer du flaskan så finns det en risk att korken poppar ut. Så ställ gärna klockan som en påminnelse så du inte glömmer bort ditt vin som är på kylning. 

2) Is och vatten
Lägg flaskan i en balja eller ishink med kallt vatten och is. Slösa med isen - is kyler nämligen is och ju större mängd, desto längre tid tar det för den att smälta. Fyll på med vatten om du vill kyla flaskan snabbt.

3) Kylskåpet
Inte lika effektivt som en frys så klart, men räcker gott för en flaska rött som bara behöver komma ner några grader i temperatur. 

4) Vinkyl
Det bästa sättet. Förvara dina viner i en vinkyl, den håller alltid en stabil och konstant temperatur och många modeller fungerar även som lagringsskåp. Visserligen kostar en vinkyl en slant och tar även plats. Men för den som är vinintresserad och har en liten skön samling hemma kan det vara en vettig investering värd pengarna. Kylskåpet måste få rymma lite mat också.

5) Balkongen och altanen
Väntar du gäster och har öppnat ett antal flaskor för att prova av dem? Ställ ut dem för att de ska hålla sin temperatur, om vädret tillåter så klart. Friska vårvindar eller svala höstkvällar ska inte förkastas. De fungerar perfekt som ett miljövänligt och lättillgängligt kylskåp. 

Bonustips!
Är vinet istället för kallt? Då kan en karaff hjälpa till att få upp både temperatur och smak. Luften och utrymmet i karaffen lockar fram vinets dofter och smaker. Den ser också till att vinet uppnår din önskade temperatur sakta men säkert.

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 26 Mar 2019