sa-tar-du-tempen-pa-ditt-vin
Inspiration

Så tar du tempen på ditt vin

Rumstemperatur var ett mått som användes förr i tiden. Problemet är att temperaturen har gått upp med åren. Numera har vi högre temperaturer inomhus.

Några grader upp eller ner kan ha stor betydelse för din vinupplevelse. Man kan ta hjälp av en så kallad vin-termometer, som enkelt går att stoppa ner i flaskan för att mäta graderna. Men, ärligt, du kan spara pengarna och istället gå på din egen smak och tycke. Det kan dock vara bra att följa några enkla regler:

  • Lätta och saftiga röda viner, gjorda på pinot noir till exempel, mår bättre och smakar mer om de serveras aningen kylda. En temperatur på 14-15 grader är ett bra mått.
     
  • Röda viner med mer kraft och smak kan däremot serveras vid 15-18 grader. Prova dig fram. Som vanligt är allt en smaksak. 
     
  • Fylliga vita viner, som chardonnay med ekkaraktär, tappar mycket av sin smak om de serveras för kylda. De klarar av att komma upp i 10-12 grader utan problem.
     
  • Krispiga vita viner smakar däremot bäst och mest om de serveras vid uppfriskande 8-10 grader.
     

Lycka till!

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 26 Mar 2019