Sommartårta med hallon och fluffig topping
Lättlagad sommartårta med hallonfyllning, grädde och en massa röda bär som kronan på verket.
cirka 12 bitar
Botten
3 dl vetemjöl
0,75 dl florsocker
cirka 125 gram smör (rumstempererat)
1 nypa vaniljsocker
Sikta ner de torra ingredienserna i smöret och mosa ihop till en grynig deg med en gaffel. Pressa ner smulorna i en (20 cm) springform. Baka av i cirka 15 minuter på 175 grader. Tag ut ur ugnen och låt stå medan du fortsätter med fyllningen.
Fyllning
500 gram frysta hallon
3 stora ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
skalet och saften från 0,5 citron
Lägg hallonen i en kastrull och koka upp dem. Mixa och sila bort kärnorna i en bunke. Vispa ner övriga ingredienser och häll sedan fyllningen över det gräddade skalet. Baka av i ytterligare 25 minuter i 175 grader. Fyllningen ska vara stelnad och inte rinnig. Låt nu kakan stå och stelna ordentligt i kylen i minst 4 timmar men helst över natten.
Topping
3 dl vispgrädde
Dekoration
Röda bär och frukter
Lägg in hela paketet vispgrädde i frysen i en halvtimme innan du ska dekorera din kaka. Strax innan servering vispar du grädden till mjukt fluff. Jag lade ner mitt fluff i en spritspåse och spritsade sedan grädden i fina toppar. Sedan dekorerade jag med bär, frukt, maränger och chokladknappar.
Tips!
Resterna av hallonen kan du med fördel göra en marmelad eller sylt av. Häll ner hallonen i en kastrull och fyll på med 1-2 dl socker. Lägg i lite rivet citronskal och koka upp tills det bubblar. Häll upp i en ren burk och ställ i kylen.
Recept & bild: Anette Rosvall