tetra-en-ytterst-miljovanlig-forpackning
Inspiration

TETRA – en ytterst miljövänlig förpackning

Ett av Sveriges mest kända patent är nog Tetra Pak. Den genialiska förpackningen uppfanns och utvecklades av den svenske ingenjören Erik Wallenberg 1944 och dess patent gjorde familjen Rausing till miljonärer många gånger om. 2019 såldes det exempelvis mer än 190 miljarder Tetra Pak-förpackningar och för många har varumärket blivit så synonymt med förpackningen att tetra används som namn på alla mindre pappersförpackningar för dryck – oavsett fabrikat.

Tetraförpackningar står för endast några procent av Systembolagets vinförsäljning. Men det finns utrymme för utveckling av sortimentet, och många anledningar att köpa vin i tetra. Pappförpackningar är klimatsmarta då de kräver mindre energi vid tillverkning, är lätta och har bra form vilket gör dem praktiska att packa vid transporter och enklare och billigare att transportera. Tetra tillverkas dessutom av fibrer från trä som är en förnybar källa. 

Om man tittar på olika förpackningars koldioxidutsläpp så hamnar en tetra på 85 gram CO2e per liter, medan traditionella glasflaskor genererar hela 675 gram CO2e per liter. För volymen 0,75–1 liter är papp helt klart det mest klimatsmarta förpackningsalternativet för vin. Dessutom kan vi lämna förpackningen till återvinning. 

De praktiska fördelarna med tetra för konsumenten kan inte nog poängteras. Den är både lätt att bära, förvara och packa. Den släpper inte in ljus och skyddar alltså vinet bra. När vinet är slut är förpackningen busenkel att platta till och återvinna. Visst har tetra-vinerna historiskt varit av det enklare slaget, men även här har skett en ökning i kvalitet och ambition. Dessutom är man kanske ute efter ett enklare vin då och då? Blir det droppar över, misströsta inte. Vi behöver ju alla matlagningsvin. 

Vår, sommar och höst är det ju inte heller dumt att packa ner en eller ett par tetra med vin inför picknicken, båtturen eller campingen.

Tips på vin i tetra:

Rött - Cape Heights
Vitt - Cape Heights
Rött - Juno
Rött - Santa Inés
Rött - Cerro Tinto

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 15 Aug 2023