burken-en-vinforpackning-pa-uppgang
Inspiration

Burken – en vinförpackning på uppgång

Den viktiga frågan kring olika varianter av vinförpackningar diskuteras mycket just nu. Både på grund av ren estetik, material och design, men också vad gäller dess klimatpåverkan. En förpackning som trendat de senaste åren är aluminiumburken. I USA och Storbritannien har det länge funnits vin på burk, och trenden har nu kommit till Sverige. 

Vin på burk är ett gott alternativ till glas och dessutom kul, lekfullt och faktiskt ett väldigt coolt format. Burken gör sig väldigt bra till vin och när man väl vant sig vid tanken är de riktigt snygga och praktiska.

Inte bara för läsk

Aluminiumburkar är alltså inte bara för läsk och öl. Dessa lätta och ganska stryktåliga burkar passar utmärkt även för vin. Dessutom kan man även använda dem till mousserande vin vilket ju av förklarliga skäl inte funkar med box och tetra. Inte smakar vinet metall heller, vilket är en vanlig missuppfattning. Burkarna har ett skyddande skikt invändigt så att vinet inte kommer i direkt kontakt med metallen. Men visst blir det en annan upplevelse att hälla upp vinet i ett vackert glas, det är ju samma procedur som gäller för en flaska med vin. En annan fördel som burken har är att det krävs mindre svavel än med de flesta andra förpackningar. Det tillsätts alltså mindre svavel i vin på burk generellt.

Lågt klimatavtryck

Burkvin är som sagt ännu relativt nytt på den svenska marknaden och står för endast 0,12% av vinförsäljningen Systembolaget. Men det kan ju förändras. När vi ändå är inne på statistik: Aluminiumburken är tvivelsutan en klimatvänlig förpackning som ger ett klimatavtryck på 163 g CO2e/liter, att jämföra med PET-flaskan som ger 283 gram och glasflaskan 722 gram (lättare glasflaska 523g). Burkar som du köpt på Systembolaget har pant. Var noga med att lämna in dem för återvinning. Panta mera!  

Många fördelar med burk

Burkar har många fördelar förutom sin klimatvänlighet. De är extremt luft- och ljustäta och med detta kommer en viktig parameter för vin - bra hållbarhet. Dessutom kan materialet återvinnas om och om igen. Burken är väldigt tålig och går inte sönder, den väger mindre och är väldigt lätt att packa. Som vi vet är ju box och tetra ett hyggligt klimatsmart alternativ MEN det blir ju begränsat eftersom hållbarheten påverkas av materialet. Så varför inte både släppa lite på prestigen, prova något nytt, och göra en insats för klimatet. Burkvinet!

Slipp tunga glasflaskor

Många vinproducerande länder runt om i världen har stort fokus på att minska klimatavtrycket, speciellt de som har stora exportmarknader långt bort. Argentina är ett sådant land. Landet har länge varit känt för sina ståtliga röda viner, många gånger i extra tunga glasflaskor som känns lyxiga och dyra. Eftersom glasflaskan är en stor bov vad gäller klimatavtrycket, både vad gäller framställning och transport(tyngd), så försöker man nu ändra på detta med lättare glasflaskor samt andra alternativ med mindre avtryck av CO2e. Till exempel just vin på burk. Brava!

Tips på vin på burk:

Rött – Proemio Malbec, Argentina
Mousserande – Eolic Brut Natur, Spanien
Vitt – Te Merio Sauvignon Blanc, Nya Zeeland

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 08 Aug 2023