visste-du-detta
Inspiration

Visste du detta?

Visste du att en svamp kan få svamp? Att karljohan har en släkting som gör vin? Eller att du inte ska ta med dig torra soppar hem från Italien? Här får du fem fakta om svamp - som du kanske inte kände till.

Så här års attackeras vi av svampar på alla fronter: under tallarna, i torgstånden, på receptsidorna och för att inte tala om alla tidningsartiklar som försöker få oss att plocka massa obehagliga nya sorter som vi inte känner igen.

Svamparna är inga växter
Forskningen har placerat svamparna i ett eget rike och de är faktiskt närmre släkt med djuren än med växterna. Man tror att det kan finnas så mycket som 5 miljoner arter, men endast 100 000 är kända. Då pratar vi såklart om alla sorters svampar – inte bara matsvampar.

Full av umami
Svamp, och särskilt torkad svamp är rena umami-bomber. Umami, den ”nya” grundsmaken, den som förstärker andra smaker och ger ett extra djup till maten. Du hittar även umami i parmesan, kött och tomater. Så när du ska välja vin till en mustig svamprätt kan du tjuvkika lite på vilka viner som passar väldigt bra till klassiskt italienska smakrika rätter.

Svamp från Toscana eller Torsås
Apropå Italien – där är man ju som bekant tokig i karljohansvamp. Men när det blir ett bra svampår i Sverige, då kommer inköparna ända från Italien hit och köper upp våra soppar för att torka och sälja på hemmamarknaden. Så om du köper en påse torkad ”Porcini” i en turistshop i Toscana, kan svampen mycket väl komma från en skog utanför Torsås.

Svamp på svamp
Har du varit ute och plockat karljohansvamp någon gång och hittat exemplar som nästan ser lite mögliga ut? Eller att de har en jättestor fot och förkrympt liten hatt? Då har soppen drabbats av en parasitsvamp som kallas Gul svampsnylting. Angripna svampar luktar illa, smakar bittert och kan orsaka magsjuka. Ät inte, inte ens om angreppet är litet!

Den produktiva organismen
Nästa gång du tar ett glas vin, tycker vi också att du ska ägna den lilla svampen Saccharomyces cerevisiae en extra kärleksfull tanke. Denna lilla encelliga organism är ansvarig för transformationen av druvmust till ädelt vin med alkohol! Det är lätt att glömma vilken skuld vi har till de små jästsvamparna som gör vin, öl och jäser bröd åt oss!

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 01 Nov 2018