italien-spritz-trendar
Vinkunskap

Italien - Spritz trendar

Är det något man känner igen i glasen på uteserveringarna med ett snabbt ögonkast så är det den trendande, färgglada aperitivon Spritz. Och nog ser det enormt inbjudande ut med de stora kuporna, den glittrande isen och den pigga, bjärt vackra orangea färgen? Och visst är den galet uppfriskande med sin bitterljuva, sötsyrliga profil. 

Kanske lyser drinken allra klarast om den inmundigas på den historiska Marcusplatsen i Venedig där den är enormt populär. Och inte utan anledning. Här har den sitt ursprung och har läppjats och serverats med omsorg i över hundra år! Självklart fnyser venedigborna lite åt turisternas entusiasm och ibland väljer lokalbefolkningen helt sonika någon annan aperitif för ny inspiration. Men det får ändå gärna vara en bitter dito – det är nämligen det som gäller innan maten och det som här är definitionen av en ”aptitretare”.

Finns även i rött

Just nu är det fördrinken med orange kulör som efterfrågas, men historiskt har man njutit mycket även av den röda varianten. Denna är klassisk och fortfarande mycket älskad men har fått stå tillbaka lite för sitt vanilj- och apelsindoftande syskon de senaste åren. De huvudsakliga ingredienserna i den sistnämnda är citrus med apelsinskal i spetsen, bitter rabarber, örter av olika slag, vanilj och kinin. 

Bitter eller söt?

Det jag tror gör att denna variant är populärare än den röda idag är att den är lite mer söt och något mindre bitter. Dessutom ligger alkoholen på behagliga 11 % vilket är något som gör att den passar fler i den stora massan och som även gör den mer lämplig att sippas både inför lunchen, på eftermiddagsminglet och i kvällens skymningsljus. Man kan självklart servera drycken över is, i ensam majestät. Men vanligast är nog ändå att man toppar glaset med lite glättigt bubbel och gärna då den lokala Proseccon med sin syrligt söta päronfruktighet och syndigt generösa bubblighet. 

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 10 Feb 2024