lar-dig-allt-om-vinsortimenten
Vinkunskap

Lär dig allt om vinsortimenten

På Systembolaget kan du handla enligt det fasta, det tillfälliga eller beställningssortimentet. Dessutom har du tillgång till webblanseringar som ger dig extra stort utbud. Men vad innebär de olika sortimenten? Vinlistan reder ut och tipsar om vin som finns i beställningssortimentet. 

Systembolagets fasta sortiment vad gäller vin rymmer knappt 1 800 artiklar. Det må låta mycket, men fördelade på en mängd olika kategorier, vinländer och stilar så är sortimentet emellanåt något grunt, och blir ibland otillräckligt. Lyckligtvis finns det då även andra sortiment!

Tillfälligt sortiment i mindre volymer

Det tillfälliga sortimentet är ett kul dito och här släpps ett antal artiklar i mindre volymer regelbundet. När denna Batch är slut, så är den slut. Det vill säga tills nästa årgång rullar in, om Systembolagets inköpare bestämt sig för att ta in vinet igen. Det är ofta låg volym och hög kvalitet på dessa mindre mängder viner som man tar in. Det går bra att söka på ”tillfälligt sortiment” under ”sortiment” i appen eller kika och söka på Systembolagets hemsida.

Spännande webblanseringer

Webblanseringar är ett annat sortiment, dessa viner lanseras alltså enbart på nätet och ofta får man vara snabb på tangentbordet om man ska klicka hem någon eller några av dessa rara droppar. Info om när och vad som lanseras finns alltid att finna på Systembolagets hemsida.

Beställningssortiment från enskilda importörer

Sedan finns ju det fantastiskt rika beställningssortimentet med sina över 10 000 ordervaror i kategorin vin. Sortimentet består av viner som inte provats av Systembolaget utan som istället lagts upp i sortimentet av vinernas respektive importör. Dessutom kan ofta importören leverera en enstaka flaska vilket ju är en toppenfin tjänst men mycket arbete rent logistiskt för importören – som även betalar frakten för dessa buteljer  som skickas kors och tvärs över hela landet. Allt för att vi ska få en chans att smaka på viner som inte är listade i det fasta sortimentet. En service till vinvänner i hela landet. Underbart! 

Så känner du igen beställningsvarorna

Hur känner du då slutligen igen dessa artiklar i ”BS”? Jo, genom att det står ”ordervara” på Systembolagets hemsida. Under rubriken ”Övrigt”, och underrubriken ”Sortiment”, går det vidare att läsa att Systembolaget inte provat artikeln. Dock kan vinet ändå ha en smakbeskrivning som importören lagt in själv, det är lite olika och vill du veta mer om vinet som du är nyfiken på så hittar du ofta kompletterande information på importörens egna hemsida.

Våra bästa tips just nu

Här är tips på några så kallade ”BS-viner” som ofta finns i lager i Sverige och går att beställa med cirka en veckas leveranstid till din butik: 
Bubbligt tips 
• Pommery Apanage Blanc de Blancs – Frankrike 
Vitt tips
• Marqués de Cáceres Verdejo – Spanien  
Rött tips
• Leth Pinot Noir – Österrike 
• Marqués de Cáceres Gran Reserva - Spanien 

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 25 Sep 2023