chateau-de-saint-cosme
Vinkunskap

Château de Saint Cosme

Kärleken och hantverket på vingården Château Saint Cosme från Gigondas i Rhonedalen.

Château Saint Cosme från Gidondas

Visst blir det så mycket mer intressant med vin när man vet dess ursprung och känner till historien bakom, kanske känner vinmakaren och har besökt vingården? Nu är det inte alltid möjligt att besöka alla vingårdar i världen, men här bjuder vi på ett smakprov från Gigondas i Rhonedalen för dig som är nyfiken på att komma lite närmare vinet. Vi presenterar Château Saint Cosme, familjeföretag i generationer med tydlig och livslång kärlek till hantverket i vingården.

Louis Barruol - fjortonde generationens vinmakare

Hos Château Saint Cosme gör man vin från flera appellationer i Rhônedalen. Men hjärtat ligger i byn Gigondas i södra Rhône, där man har sin bas. Här har de varit verksamma sedan slutet på 1570-talet, då familjen Barruol tog över. Familjen är kvar än idag och numera driver Louis Barruol firman vidare, den fjortonde generationen på gården. 

Saint Cosme äger cirka 25 hektar vingårdar, men de är även verksamma som negocianter, vilket innebär att man köper in druvor från utvalda odlare och gårdar. De egna gårdarna är gamla med vinstockar upp mot 60 år, något som ger små, koncentrerade druvor. Samtliga ägor är både ekologiskt och biodynamiskt certifierade. Frukten som köps in används till större produktioner, Saint Cosme Rouge bland annat. Ett vin gjort på uteslutande syrah. 

Grenache är i regel huvuddruvan i Södra Rhônedalen. Det är den också hos Saint Cosme som bland annat gör tre vingårdsbetecknade viner från Gigondas. Hominis Fides, Le Clauxoch Le Poste. Samma område, samma druva och samma vinteknik men helt olika jordmåner. Viner skapade för lagring och för den som älskar grenache. Trots sin förkärlek till grenache och södra Rhône, producerar även Saint Cosme viner från de Norra Rhône. Här ingår Côte-Rôtie, Saint-Joseph och Crozes-Hermitage, viner där man i huvudsak använder sig av syrah. En annan betydande druva i området. 

Det är inte bara röda viner som står på schemat hos Saint Cosme. Flera vita viner ingår faktiskt i den växande portföljen, naturligtvis gjorda på områdets lokala druvor som viognier, roussanne, clariette och marsanne. 
Utöver sina ägor i Gigondas utökade man sina vingårdar med ett nyförvärv förra våren. Château de Rouanne ligger i appellationen (området) Vinsobres, några mil norr om Gigondas. Redan året innan tog man över vinproduktionen, så från årgång 2018 kan man säga att Château de Rouanne Vinsobres har en gnutta av elegansen från Saint Cosme i sig. Klimatet är lite annorlunda och framför allt svalare i Vinsobres, tack vare närheten till Alperna som bidrar med ett mikroklimat och uppfriskande vindar. 

Saint Cosme med Louis i spetsen nöjer sig dock inte med att enbart arbeta på hemmaplan. För några år sedan tog man sikte på New York och närmare bestämt vinregionen Finger Lakes. Där tog man över Forge Cellars, en vinfirma som fokuserar på enbart riesling och pinot noir. 
Vi verkar bara ha sett början på Château Saint Cosme redan så rika och långa historia. 

Intervju med passionerade vinmakaren och ägaren Louis Barruol

När Louis Barruol nyligen besökte Sverige passade vi på att ställa några frågor till honom om hans funderingar kring aktuella ämnen som trender, den globala uppvärmningen och så klart visionen framåt för hans vingård. 

Louis Barruol 

Louis, ser du några trender i dagens Rhônedalen när det kommer till vinmakning, vinteknik och så vidare?
- Samma trender som man ser för alla röda viner. Nu handlar det mer om att producera förfinade och eleganta viner i en direkt drickbar stil med inbjudande frukt. Man vill kunna erbjuda ett vin att dricka och njuta av till maten, inte ett som är som en stark drink. 

Den globala uppvärmningen är ett faktum. Är ni drabbade även i Rhônedalen? Om så är fallet, hur gör för att hitta rätt balans på era viner? 
- Den globala uppvärmningen påverkar alla. Till att börja med måste vi överväga vilka druvor som ska planteras. Kanske andra sorter som mognar sent, till exempel mourvèdre och cinsault. Vii måste plantera och planera för de kommande 50 åren. 

Vad är nästa steg för Saint Cosme? Hur ser framtiden ut? 
- För oss ligger mycket fokus på Chateau de Rouanne. Vi kommer att jobba lika mycket för Rouanne som för vi gjort för Saint Cosme. På Saint Cosme flyter allt på som de ska och vi höjer ständigt kvalitén. Man kan alltid göra mer.

Sist men inte minst, vad är din bästa mat- och vinkombination? Av dina egna viner så klart.
- Jag tycker om Gigondas med ålder. Les Claux med en god stek, som fått puttra i ugnen i timmar. Mört och fylligt kött med mogen grenache, det är så gott!
- Gigondas blir bäst efter fem års lagring i mitt tycke. Årgångarna 2012-2013 är goda idag men inte helt redo. Om du ändå vill njuta av dem idag, se till att dekantera dem och servera med rött kött. 
- Saint Cosme Condrieu med hummer. Det är en favoritkombination!

Nyfiken på vinerna? Sök på ”Saint Cosme” på Systembolagets hemsida så ser du vad som finns för tillfället. Observera att det är strikt allokering så ibland är det slut. Du kan alltid höra av dig till importören om du har frågor eller är intresserad av att göra en privatimport, info@domaine.se

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 27 Jan 2020