
Chile – Det långa vinlandet
Med hög svansföring från franska influenser står Chile starkt som vinproducerande nation. Tradition och kulturellt arv grundar det som idag är den chilenska vinframgången.
Traditionen att odla vin kom till Sydamerika på 1600-talet med spanska upptäcktsresande och missionärer. Med sig både till Kalifornien och till Sydamerika hade de en druva som i Europa kallades för ”mission”, eftersom druvans vin användes som nattvardsvin. I Chile fick den namnet pais, i Argentina döptes den istället till criolla. Det finns fortfarande omfattande odlingar i Chile vad gäller denna spännande, tunnskaliga druva. Dock dominerar de franska influenserna i landet.
Varför franska influenser? Jo. Santiago de Chile var en mycket populär stad i mitten av 1800-talet och blev något av ett kulturellt nav i Sydamerika. Invånarna var välbeställda och fascinerades av europeiska vintraditioner – den franska i synnerhet. Det planterades således stora mängder franska druvsorter i Maipo, nära huvudstaden, för att tillgodose efterfrågan på viner i fransk stil. Fortfarande är det franska druvsorter som dominerar och Maipo är den dominerande vinregionen för de större producenterna.
Inte brett men bredd
Detta långa land är inte brett men har däremot stor bredd vad gäller stilar och druvor. Druvor som lyckats väldigt väl här är cabernet sauvignon, merlot, chardonnay och sauvignon blanc. En som varit extra framgångsrik och som blivit något av en chilensk nationaldruva är carmenère, även denna med ursprung Frankrike och det ikoniska Bordeaux.
Chile är ett ett långt och mycket smalt land, vilket borgar för en väldigt stor variation i klimatet från norr till söder. Faktum är att landet är över 400 mil långt men bara knappt 20 mil brett. På grund av detta har man naturligtvis enorm variation på klimat – från karg öken i norr till Eldslandet och Kap Horns isberg i söder. Dessutom har vi bergskedjan Anderna i öster som bjuder på både altitud och smältvatten, och i väst har vi de stora vattenmassorna som Stilla Havet erbjuder med svalkande effekt och en förmåga att moderera klimatet. Detta innebär att när det är hett så kyler vattenmassorna ner vingårdarna, och när det är kallt så värmer de upp. Dessutom bjuder vattnet på svalkande vindar vilket är extra hjälpsamt i de varmare klimatzonerna. Genom att hålla temperaturen nere får druvorna tid på sig att mogna och bibehåller dessutom sin för vinet så viktiga syra. Kontentan? Chiles vingårdar har stor variation och dess druvor påverkas minst lika mycket av hur de ligger i öst-västlig riktning, som av var de är placerade i nord-sydlig riktning.
Chile bjuder alltså på viner i en stor mängd olika stilar, ofta på druvor med ursprung Frankrike och ofta i en europeisk stil. Kvaliteten och ambitionen har bara ökat i landet och idag har landets viner generellt en mycket hög svansföring.