den-gulogda-pingvinen
Vinkunskap

Den gulögda pingvinen

I motsats till vad många tror så är Nya Zeeland och Sverige inte varandras antipoder, det vill säga den plats man kommer till om man gräver sig genom jordklotet. Nya Zeelands antipod är närmare bestämt norr om Spanien vilket ger ett klimat som är utmärkt för vinodling: inte för varmt – inte för svalt.

På den svalare södra ön upptäckte man så sent som på 1980-talet att just sauvignon blanc lämpar sig väl i Marlborough-regionen. Vinerna får en säregen stil som i kontrast till de franska varianterna är oerhört fruktiga med toner av svartvinbärsblad, krusbär och lime. Här häckar den för Nya Zeeland endemiska gulögda pingvinen som fått pryda etiketten till Lancewood Sauvignon Blanc. Lancewood Sauvignon Blanc är ett nytt vin från Marlborough på Nya Zeeland. Det är ett fräscht och krispigt vin, helt torrt med inslag av passionsfrukt, lime och krusbär. Lancewood Sauvignon Blanc passar utmärkt som aperitif eller till fiskrätter, skaldjur och sallader. Om man är ute efter en perfekt matchning så är getost ett givet val, till exempel en chèvre chaud.

Och pingvinen då? Jo, lika unik som den karaktär sauvignon blanc-druvan får på Nya Zeeland, lika unika är de utrotningshotade, gulögda pingvinerna som bor på Nya Zeelands södra ö. Vinet fick snabbt sitt smeknamn ”Pingvinet” och vinskribenterna gav det goda omdömen. Först ut var Dina Viner Professional Edition i juni 2018 som gav FYND! till Lancewood Sauvignon Blanc ”Pingvinet”.
 
För dig som tycker om vin från Nya Zeeland vill vi tipsa om världens sydligaste vinregion, Central Otago. Här trivs pinot noir-druvan då klimatet liknar det som finns i Bourgogne, Frankrike. De högst ansedda vingårdarna ligger i området kring Bannockburn och det är där druvorna till Rua Pinot Noir till stor del odlas. Rua som betyder nummer två på ursprungsbefolkningens språk maori, är med andra ord vinproducenten Akaruas andra vin. Skörden är i månadsskiftet april-maj, vinet är torrt i stilen med insmickrande fruktighet med toner av mörka och röda bär som hallon, jordgubbar, bigarråer och som avslutas med fin kryddighet och ljuvlig tanninstruktur. Enligt vinmakaren är vinet tänkt att drickas ungt men detta välgjorda vin blir ännu bättre om det får ligga ett antal år i en mörk källare. Njut till kyckling, fläsk eller din favoritanrättning av lamm. Rua kan serveras lite svalare och passar då fin-fint även till vita fiskar.

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 18 Okt 2018