det-har-ar-ingen-nyhet
Vinkunskap

Det här är ingen nyhet!

Governo är ett begrepp som dykt upp på en del vinflaskor de senaste åren. Lite som en nyhet. Det är dock inte en nyhet utan en gammal metod att göra vin på, faktiskt flera hundra år gammal. 

Hur fungerar governo-metoden då – och hur uppkom den?

Troligtvis uppfanns metoden redan på 1300-talet och den sägs ha sitt ursprung i Toscana i Italien. Den användes då för att stabilisera vinerna och även hjälpa till med den slutgiltiga jäsningen. För om ett vin inte jäser klart, då blir det förstört.

Genom att låta en del av druvklasarna hänga kvar på rankorna fick de en naturligt hög sockerhalt. Om jäsningen av ett vin stannar upp, kan man genom att tillsätta de halvt torkade druvorna få igång jäsningen igen. Man hjälpte alltså jäsningen och jästcellarna på traven tack vare den stora koncentration av socker som fanns i druvorna. Nytt socker i vinet gav jästen ny kraft och vips, så var jäsningen igång. Governo-metoden var född.

För att göra ett governo-vin så låter man dock inte druvorna torka helt, som vid appassimento-metoden. Den metod som tillämpas då man ska framställa en Amarone till exempel.

Idag behöver man egentligen inte använda metoder som governo längre, då det finns gott om modern teknik som kan styra jäsningen och jäsningstankar med inbyggd temperaturkontroll.

Vi längtar efter viner som värmer under vintermånaderna

Däremot finns det trender i viner och smakstilar som kommer och går. Just viner av typen Amarone med mycket smak, rejält med frukt och en hel del restsötma har varit i ropet länge. Särskilt på den skandinaviska marknaden, där vi längtar efter viner som värmer under vintermånaderna och som passar fint till grytor och rustik höstmat.

En Amarone är dock alltid ett dyrare och mer exklusivt vin, då det tar tid att framställa och styrs av ett strikt regelverk kring produktionen och tillåtna druvor med mera.

Lite mer av allt

Governo är däremot en metod och en vinstil som kan tillämpas på flertalet olika druvor. Några av de vanligaste är sangiovese och andra tillåtna druvor i Toscana, regionen där governo har sitt ursprung. Fördelen med druvan sangiovese är dess höga syra och fräschör som ger extra komplexitet till ett vin gjort enligt governo-metoden.

Governo passar den som tycker om fylliga och smakrika viner. Ett vin med lite mer av allt kan man säga, ett vin som samtidigt lämnar kvar en hel del i din plånbok. På samma gång ett modernt vin för nutidens smaklökar, med smak av en flera hundraårig vinhistoria. 

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 18 Nov 2020