det-perfekta-varvinet
Vinkunskap

Det perfekta vårvinet

Frisk som vinden. Syror som piggar upp. Fruktiga toner som doftar och smakar vår. Citrus och mineral. Ungefär så ska ett riktigt vårvin vara – om du frågar oss. Läs tipsen på årstidens perfekta vintyper och maten som passar till. 

Det ligger i alla fall något i att matcha vädret och årstiden med vinet. Eller tvärtom. Nu är det i alla fall äntligen vår och druvor som riesling, albariño, grüner veltliner och sauvignon blanc kan svalka oss. Och varför inte mousserande vin? Prosecco, cava och champagne har också hög syra med aptitretande bubblor som passar fint som aperitif.

Mat till vårvinerna? Missa inte sparrissäsongen 

Ett hett tips är att den första vita sparrisen precis har anlänt. Välj sparris från Tyskland eller Österrike – och koka den lätt. Avnjut den sedan med lite brynt smör som du ringlar över, en krämig hollandaise eller lufttorkad skinka. En perfekt rätt till frisk riesling. 

Lax i alla former är perfekt – med rätt druva

Sauvignon blanc är lika mångsidig och ännu mer smakrik och aromatisk än riesling. Prova den till alla typer av lax – kallrökt, inkokt eller varför inte till en klassisk sallad med räkor? På tal om räkor, skagenröra på smörstekt toast säger nog ingen nej till. En väldigt god kombination till en lite fylligare grüner veltliner. 

Prosecco som måltidsdryck, ja tack

De mousserande vinerna är som bekant utmärka att inleda en måltid med. Men varför inte dricka bubbel genom hela middagen? Många mousserande viner har kraft, ibland lite fruktsötma och inte minst fräschör för att klara av både fiskrätter och lättare kötträtter. En prosecco som kombinerar frukt och syra blir toppengott till snittar med gravad lax och lite hovmästarsås. Eller en röra på rivet äpple, rökt skinka och crème fraiche. En kräm på ädelost och kavring är en fin kombination med vinets sötma. Minipizza med tomat och mozzarella blir också farligt gott. 

Allt bubbel går att ha till mat

Champagne och cava fungerar också bra som måltidsdryck. Då de i regel är lite torrare än prosecco passar de bäst till rätter med sälta och hög syra. Gärna en liten snitt med löjrom toppad med citron och dill. För en mer matig måltid vill vi tipsa om frasiga smörstekta rårakor som toppas med crème fraiche, löjrom, citron och svartpeppar. En lyxig rätt det smakar vår om.

Kyla? Bara när det gäller vinet

Servera ditt vårvin väl kylt tillsammans med något av våra mattips – gärna på en uteplats i solen för maximal vårkänsla. Viner vårvindarna lite för friskt och solen går i moln, då är det bara att gå in. Snart tittar solen fram igen!

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 15 Apr 2019