druvskola-shiraz-och-cabernet
Vinkunskap

Druvskola – shiraz och cabernet

Lär dig mer om två av de mest populära druvsorterna, shiraz – tät, fyllig med kvardröjande känsla och cabernet sauvignon – en beundrad mörk druva. 

Det finns tusentals arter av den ädla och svårbemästrade vitis vinifera. Vindruvan. Den är klurig att odla och ska icke skämmas bort. Vid överdriven konstbevattning och konstgödsling har rötterna allt de behöver i den grunda toppjorden. De blir således lata och söker sig inte vidare ner i jorden för fukt och näring. Och det är just detta man vill åt. För att få kvalitet och smakrikedom i vinerna ska vinrankan komma i kontakt med mineraler och näringsämnen djupt ner i marken dit rötterna tar sig i sitt sökande efter livsviktig fukt och näring. Rotsystemet kan leta sig över 20 meter ner i marken. Detta bidrar till smakrikedom, koncentration och bredd i det färdiga vinet.

Druvsorterna varierar stort världen över, både mellan olika vinländer och dess respektive regioner. Många gånger trivs druvan nämligen högst lokalt. Bara Grekland, ett relativt litet vinland sett till produktion, har över 500 sorter. Många av dessa är inhemska och hittas bara i just Grekland. Egenskaperna hos druvorna och deras säregna smaker skiljer sig väldigt åt. Storleken på druvan, tjocklek på skalet och dess aromatiska profil gör att vinerna på de olika druvsorterna blir olika i stil och smak, och ofta går de att särskilja från varandra. Något som spelar stor roll för slutresultatet är det man kallar för terroir. ”Känsla av ursprung”. Terroir påverkas av många variabler och skillnader i jordmånens beskaffenhet, solexponeringen, nederbörden, temperaturen och så vidare påverkar alla vinets slutgiltiga personlighet. Dessa kan dessutom variera även inom ett litet område. Då får man vad man kallar ”mikroklimat”.

Idag fokuserar vi på två av de mest kända och populära mörka druvorna. Shiraz, och cabernet sauvignon. Låt oss börja med shiraz. 

Shiraz – tät, fyllig med kvardröjande känsla

Länge trodde man att shirazdruvan härstammade från staden Shiraz, i nuvarande Iran. Det låter ju logiskt, speciellt som vinets vagga och ursprung finns i de krokarna. Området mellan floderna Eufrat och Tigris har mångtusenårig vintradition. Men denna teori har man fått lämnat därhän och det är idag konstaterat att druvan har sin hemvist i franska Rhône. Druvan har tjockt skal och tydlig karaktär. Tjockt skal ger mycket färgpigment, antocyaniner, och täta viner.

Viner på shirazdruvan, som i Frankrike heter syrah, är ofta just täta, fylliga, björnbärsdoftande och med en spännande svartpepprighet. Har du svalt undan vinet och har en kvardröjande känsla på tungan som om du ätit en pepparbiff – då vet du vilken druva du har i glaset. Magi! Ibland får vinerna även toner av nyskurna charkuterier. Prova gärna att jämföra svalodlad syrah, tänk norra Rhône, med en solmogen shiraz från exempelvis Australien som har gjort denna druva lite till sin egen. Vilken skillnad!

Cabernet sauvignon – en beundrad mörk druva

Cabernet sauvignon är den mest odlade och kanske även mest beundrade mörka druvan i världen. Den härstammar från franska Bordeaux där den ofta blandas med bland annat merlot. Druvan är dock utbredd över hela vinvärlden med extra starkt fäste i USA, Sydafrika och Chile.

Den majestätiska cabernet sauvignon har visat sig vara en korsning mellan druvorna cabernet franc och den gröna sauvignon blanc, och de delar faktiskt en viss grön örtighet i sina respektive smakprofiler. Korsning skedde mest sannolikt i Bordeaux då man historiskt ofta odlade dessa druvor i samma vingårdar. 

Karaktären hos druvan är dominerad av svarta vinbär och cassis, och det kan även dyka upp både blyertspenna och mynta. Även med cabernet är vinerna helt väsensskilda beroende på var de kommer ifrån. Jämför ett bordeauxvin dominerat av cabernetdruvan med en solmogen jänkare. Otroligt!

Att blanda druvor är en gammal tradition och cabernet sauvignon och shiraz ihop är ett gott giftermål!

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 07 Mar 2023