Ett Eko i vinvärlden
Intresset för ekologiska matvaror och inte minst viner har växt med rekordfart de senaste åren. Idag är mer än 20 procent av vinerna på Systembolaget ekologiskt certifierade. För bara några år sedan låg siffran på fem procent. Ekologiskt har blivit logiskt.
Ekologisk vinodling må vara logisk, men det är också något av en djungel. Regelverket ser nämligen lite olika ut beroende på odlingsplats. Därtill finns det flertalet typer av certifieringar. Den mest använda symbolen inom EU är det gröna lövet, som även används till livsmedelsprodukter. Symbolen, eller certifieringen, hittar vi vanligtvis på flaskans baksida.
Med anor från 1800-talets Bordeaux
För att få en ekologisk certifiering gäller det att uppfylla vissa krav och hålla sig inom strikta regelverk. Som vinodlare får du till exempel inte använda dig av kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. Endast naturgödsel är välkommet och även något som kallas för Bordeauxvätska (Bordeaux mixture på engelska), vilket är kopparsulfat. Denna vätska är tillåten i alla vinproducerande länder och togs fram redan i slutet av 1800-talet i Bordeaux. Detta för att bekämpa angrepp från svamp och bakterier i vinodlingen. Idag används vätskan även inom växtodling.
Framtidens vinbönder kan ekologiskt
Vinbonden måste också vara försiktig med mängden svaveldioxid, eller sulfit, vilket fungerar som vinets konserveringsmedel och förhindrar att vinet oxiderar. Samma medel används även i livsmedelsindustrin till torkad frukt med mera.
När det kommer till ekologiska viner får de innehålla som mest 100 mg svaveldioxid per liter. Här experimenterar många vinproducenter idag med att sänka nivån på tillsatta sulfiter. Det måste stå på flaskan om halten sulfiter överstiger 10 milligram per liter.
Viner utan en ekologisk certifiering innehåller ofta 150 mg och uppåt. I allmänhet innehåller viner tappade på boxar högre halter sulfiter, då förpackningen inte har samma livslängd som en flaska tillsluten med naturkork eller skruvkapsyl.