intervju-med-franz-leth
Vinkunskap

Intervju med Franz Leth

Det är vår och snart dags för den nya årgången 2020 från Weingut Leth att lanseras. Vi tog kontakt med Franz Leth, på familjevingården i Österrike för att prata om den nya årgången, god mat till Leth-vinerna och framtiden. 

Snart lanseras nya årgången, 2020, av dina viner. Är du nöjd med 2020 som år? 
Det var en klassisk och jämn årgång. Inget extremt väder som torka, kyla eller för mycket regn. Vi är extra nöjda med de vita vinerna. 2020 var ett fantastiskt år för både riesling och grüner veltliner! Det enda negativa var att vi drabbades av frost i början av säsongen, i april, och förlorade en del av skörden på grund av den. 

På tal om 2020, hur var årgången jämfört med 2019?
2019 var definitivt ett varmare år, även om det inte var lika hett som de två föregående åren, 2018 och 2017. Under 2020 kom det också mer regn, nästan 630 liter under hela året, vilket bara är positivt för vinrankorna. Ett mer vanligt eller normalt år får vi cirka 500 liter.

Överlag har 2020 lite högre syra och fräschör och samtidigt mer fruktmognad. Den är väldigt god att avnjuta direkt den här årgången.

Vilken typ av maträtter tycker du om att kombinera till dina viner, både riesling och grüner veltliner?
Vi lagar mest klassisk österrikisk mat här hemma. Det finns inget bättre än färsk fisk, gärna röding som är lätt halstrad, till en ung och frisk riesling. En mer internationell rätt skulle vara sashimi, som också passar fint till riesling.

Grüner veltliner är så mångsidig, så det är svårt att bara välja en rätt. Men friterad kyckling med en potatissallad är gott till en krispig och kryddig grüner veltliner. Om man inte är så van vid att tillaga friterade rätter, tycker jag man ska prova kokt kött med grönsaker, serverat med persiljepotatis och äppelmos med pepparrot.

Har du några favoriträtter eller minnesvärda måltider från Sverige som du tycker om att kombinera med dina viner?
Jag förknippar framför allt Sverige med fisk och skaldjur. Jag har ett fint minne av en måltid lagad på Skrei. Med sådan typ av fräsch mat är våra friska viner väldigt bra.

Du producerar också en del rött vin. Tror du att vi kommer se mer av landets röda viner framöver? 
Den mest framstående druvan hos oss är zweigelt, som tyvärr inte finns i Sverige.

Jag kan se en trend med pinot noir, som redan har blivit en stor succé här i Österrike. Det kan nog öppna upp vägen för en lättare stil av zweigelt med mjukare tanniner och snällare kryddor. 

Slutligen, vad ser du mest fram emot under 2021?
Det kommer nog bara ett svar, oavsett vem du frågar. Att vi kan lämna denna pandemi bakom oss och återgå till ett normalt liv. Och samtidigt ha med oss att saker och ting inte måste bli större och gå i samma snabba tempo.

För vår familjefirma ser jag fram emot hösten 2021, då skördar vi Weingut Leths första ekologiskt certifierade årgång. Vårt bidrag till en hållbar och bättre miljö och framtid. 

Intervjun med Franz Leth gjordes i slutet av mars 2021, precis när årgång 2020 från vingården lanseras i Sverige.

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 06 Apr 2021