jordman-vader-i-osterrike
Vinkunskap

Jordmån & väder i Österrike

Österrike - vitt vin och sparris tänker de flesta. Helt rätt! Men det finns så mycket mer i detta lilla, men dynamiska vinland.

Österrikes inhemska druva

Du har säkert provat ett glas grüner veltliner någon gång, Österrikes inhemska druva. Grüner veltliner är Österrikes mest odlade och tveklöst den mest populära druvan i landet. Druvan går hand i hand med vinbranschen. Och på den gastronomiska sidan går grüner hand i hand med landets nationalrätt; wienerschnitzel. Syran, frukten och de peppriga smakerna av mineral och vitpeppar är så typiskt för druvan. Och så gott till den frasiga schnitzeln med frisk citron och syrlig potatissallad. 

Huruvida en druva för vinodling kan ta smak av jordmånen är något som man fortfarande tvistar om. Vad man dock vet är att olika typer av jordar påverkar stilen på olika druvorna. En vinranka tycker i regel om att kämpa och slita i jorden. Då blir det en livskraftig ranka med fin och koncentrerad frukt. 

Vad som gör grüner veltliner speciell i Österrike är den säregna jordmånen löss. Ja, du läste rätt. Fast det är inte den typ av löss man vanligtvis tänker på, tack och lov. Löss är en mineralmättad blandning av jord, sand, fossiler och skaldjur från gamla tider. Jordmånen är luftig och porös, vilket gör att den kan bibehålla fukt, något som är viktigt för vinrankan. Jordmånen dominerar framför allt i distriktet Wagram, men finns även i andra distrikt och i Tyskland bland annat. 

Österike = vitt vin

Österrike kommer alltid att förknippas med vitt vin, fast landet har flera inhemska blå druvor också. Produktionen är inte lika stor och merparten av vinerna avnjuts inom landets gränser. Exporten är alltså begränsad men det finns ändå några druvor att lägga på minnet. 

Blaufränkisch är en av dem. Den har sitt ursprung i Tyskland och odlas även i Ungern, där under namnet kekfrankos. Hög syra och skogsbär är kännetecken för denna druva. 

Sankt Laurent eller St Laurent kommer från Centraleuropa och troligtvis Österrike. Där odlas den främst i Burgenland och i trakterna runt Wien. Smaker som är typiska för St Laurent är vildhallon och jordgubbar med saftiga tanniner och härlig charm. 

Zweigelt är faktiskt en korsning av ovan druvor. Namnet kommer från Fritz Zweigelt, som var rektor på en vinhögskola i Österrike för cirka 100 år sedan. Numera är det en av landets mest odlade druvor. Druvan har personliga smaker av vilda örter, plommon och friska syror. 

Från pepprig grüner veltliner till frisk zweigelt - Österrikes spännande vinvärld väntar på att upptäckas. 

På tal om sparris… här är ett trevligt recept! klassisk sparris, Testa gärna! 

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 20 Apr 2020