jordmanen-och-vinet
Vinkunskap

Jordmånen och vinet

mark

Det är långt ifrån endast klimatet, druvorna och vinproducenten som skapar ett vin. Jordmånen har en hel del att säga till om också!

Det finns ett franskt ord som sammanfattar de olika faktorerna som påverkar hur ett vin kommer att smaka. Ni har kanske läst om det förut och hört det nämnas under vinprovningar. Ordet är terroir. Där samlar man ihop allt som präglar det slutgiltiga vinet – läget (höga höjder till exempel), klimatet inte minst och framför allt jordmånen.

Jordmånen är alltså en betydande del av vinet. 


Låt oss titta närmare på några av de vanligaste typerna av jordmåner som finns i världen, hur de formar och skapar karaktären på ett vin. 

Man kan börja med de två huvudtyper av jordmåner, som antingen består av lera eller sand. Därefter kommer flertalet underkategorier och även flertalet lager av jordmåner. 

Lera är i regel fuktigare och kallare, och har också en förmåga att behålla vätska. Generellt kan man säga att vinerna från leriga jordar blir djupa och fylliga. 

Sandiga och steniga jordar står för en mer elegant vintyp. Jorden är i regel torr och näringsfattig, vilket gör att vinrankan måste leta sig djupt ner i för att hitta mineraler och kraft. Det är bra!

Andra vanliga jordtyper är framför allt kalksten, som man hittar i Bourgogne, Champagne, Chablis och i södra Loiredalen bland annat. Kalksten, eller limestone som det heter på engelska, ger fräschör och sval finess till druvorna. En typ som lämpar sig bra till chardonnay och pinot noir till exempel. Två viktiga druvor i flera av ovan nämnda vinområden. 

Skiffer – det finns flera olika typer av skiffer i olika färger. Skiffer har en förmåga att lagra solvärme. Typen är utbredd i flera delar av Tyskland, särskilt i Mosel med sina intensiva och komplexa viner på druvan riesling. 

Samma förmåga att lagra värme har galets. En typ av stora runda stenar, vilka är vanliga i framför allt södra Rhonedalen. De samlar solvärme under dagen, lagrar den och fortsätter att alstra höga men jämna temperaturer under natten. 

Lavajordar är också en relativt vanligt typ. Den är baserad på vulkaniska jordar, som är en porös sort. Det gör att rankorna kan arbeta sig långt ner får att hitta den näring och fukt de behöver. Exempel på viner som vuxit på denna typ av jordmån är framför allt vulkanvinerna från Etna på Sicilien. De får en egen, mineralrik karaktär med strävhet och jordiga aromer. 

Detta är bara en liten försmak och introduktion till vinets spännande värld. Vårt tips är att göra en vinprovning med viner från olika sorters jordmåner. En trevlig och lärorik aktivitet, och inte minst en smakrik sådan. 

 

jordmanen-och-vinet
Patriarche Organic Brut
Läs mer
MER LÄSNING
vinresa-till-bourgogne
languedoc-regionen-maten-och-vinerna
omradet-valtellina-maten-vinet
MEST LÄSTA
sherry-till-allt-och-lite-till
passion-och-kraftfulla-viner
amarone-och-dess-druvor
Godkännande av cookies
För att ge dig en bättre upplevelse på våra webbplatser använder vi cookies på din enhet och sparar ditt IP-nummer. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer här.