klimatsmart-och-hallbart-med-box
Vinkunskap

Klimatsmart och hållbart med box

Hänsynen till vår miljö blir allt viktigare. Och det brådskar. Störst klimatpåverkan vad gäller framställning av vin sker vid den faktiska odlingen av druvorna och själva produktionen av vinet. Vi kan därför som konsumenter välja hållbara alternativ som ekologiska eller biodynamiska viner och på så sätt påverka och göra skillnad. Ett annat mycket viktigt val ur ett miljömedvetet hållbarhetsperspektiv är dock även förpackningen. Men vilken vinförpackning är då klimatsmartast, och vilken bör vi undvika?

Glasflaskan är en traditionell förpackning som många, både konsumenter och producenter, har svårt att tänka bort. Av förklarliga skäl, den har varit ”numero uno” i flera hundra år. De äldsta tillverkade föremålen av rent glas är, som kuriosa, otroliga 9 000 år gamla!

Under antiken tillverkades glasflaskor genom att glastråd lindades runt en lerkärna, som därefter knackades bort. En vacker, om än skör, produkt som tyvärr gör anspråk på stora resurser vid tillverkningen. Den är vidare tung och otymplig vilket gör transporterna klimatovänliga och avtrycket mycket stort. Även med lättare flaskvikt är glasflaskan en stor klimatbov.

Förpackningarna står för hela en tredjedel av Systembolagets totala klimatpåverkan. Detta ställer såklart allt större krav på att dessa behöver vara mer och mer klimatsmarta. Systembolaget har därför successivt ökat sin medvetenhet när man köper in nya produkter i bland annat detta avseende. Idag finns det många bra alternativ som petflaskor och tetra och kvaliteten har även höjts väsentligt på dess innehåll sedan de introducerades. 

Boxen uppfanns redan på 1950-talet i USA men då hade den helt andra användningsområden än förvaring av vin. I Sverige släpptes en bag-in-box i november 1996, i beställningssortimentet, och den blev snabbt så populär att den tog sig in på butikshyllorna. Efter det kom självklart fler importörer med på box-tåget och i början av 2000-talet hade boxen slagit igenom ordentligt och etablerat sig rejält i Sverige. 

I nuläget är bag-in-box en stor del av Systembolagets sortiment och faktum är att den står för över ungefär hälften av försäljningen. Den är otvetydigt praktisk och smart och enligt EU går det inte heller att diskriminera och hindra en viss typ av förpackning. Ja, boxvinets vara eller icke vara må vara omdiskuterat men den har många fördelar, inte bara att den är smart på båten eller vid resan till landet. Miljömässigt är boxen nämligen bättre än både plast- och flaskalternativen, tack vare enklare transport och mindre koldioxidutsläpp. 

Enligt Systembolaget finns det fortfarande förbättringar att göra kring boxvinet, för att göra det enklare att återvinna boxens olika delar i framtiden. Positiv utveckling, det gillar vi. Ett exempel är att man skulle kunna göra både påse och handtag lättare att separera. Kartongen kan vidare bestå av tunnare, återvunnen pappersmassa för att inte tära på naturresurserna. Fortsatt framåt!

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 20 Mar 2023