kryddig-druva-i-osterrike
Vinkunskap

Kryddig druva i Österrike

I landet med storartad klassisk musik, Wienerschnitzel och alptoppar finns en vinproduktion av hög klass. Vi besöker Österrike och smakar på vita, uppfriskande viner.

Österrike ligger i södra Centraleuropa, med grannar som Tyskland och Tjeckien i norr och Ungern och Slovakien i öster.

Landets viktigaste vinproduktion ligger just i öster, från norr till söder. Här finner vi den viktigaste och största regionen: Niederösterreich. Den består av över 28 000 hektar odlad vinmark. En hektar motsvarar ungefär två fotbollsplaner, för den som vill ha en liknelse.

Niederösterreich delas i sin tur upp i flera mindre distrikt, som Kamptal, Kremstal, Wachau och Wagram bland annat.

I Wagram finner vi en bekant: vår producent Weingut Leth, som har flertalet viner i det fasta sortimentet på Systembolaget. Weingut Leth är ett familjeföretag som varit verksamma sedan 1960-talet. De framställer framför allt vita viner, som de flesta vingårdar i området.

I Wagram är den österrikiska druvan Grüner veltliner den mesta odlade och mest populära, med sina 2 720 hektar vingårdar. Odlingarna i hela landet består av över 14 000 hektar.

Den är inte bara en av landets storheter, den smakar stort och mycket också. Tänk dig vit- och svartpeppar, mogna aprikoser, röd grapefrukt, citron och uppfriskande mineraltoner.

Mycket av druvans fräschör och mineraltoner kommer från den speciella jordmånen som finns i Wagram. Den går under namnet ”löss”, en bördig, sandig och porös jordmån som gör att vinrankorna kan jobba sig djupt ner i jorden och bibehålla fukt. I lössjordarna finns även inslag av fossiler.

Grüner veltliner är en frisk och kryddig fläkt som smakar allra bäst till fisk- och skaldjursrätter och inte minst en frasig Wienerschnitzel.

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 20 Nov 2018