vintraditioner-som-imponerar
Vinkunskap

Vintraditioner som imponerar

Österrike är ett vinland med gammal och stolt tradition som går tillbaka till 600-talet och troligen längre än så. 

Landets undersköna vingårdar är indelade i tre huvudregioner som i sin tur är indelade i 16 distrikt. Många ligger vid foten av Alperna och hela landets vinnäring är koncentrerad till de östra delarna. Här åtnjuter de en mineralrik, optimal jordmån och ett klimat med utpräglade årstider. Det är tydlig skillnad mellan dags- och nattemperaturer och klimatet är svalt. Dessa förhållanden är mycket viktiga då de både ger en fantastisk och utpräglad aromutveckling i druvan och så småningom visar sig detta i enormt smakrika och aromatiska viner. Även den markanta syran i druvorna påverkar vinerna rejält och är en stor bidragande orsak till deras berömda fräschör och spänst. 

Generellt trivs vitis vinifera, vindruvan, mellan 30:e och 50:e breddgraden. Här i Österrike är vi nära den 50:e och det innebär att man också är nära marginalen för vinodling – vilket i sin tur innebär att det är övervägande gröna druvor som odlas. Dessa är nämligen mycket härdigare än de blå druvorna och i kalla klimat är det därför alltid övervägande vita viner som produceras. På över två tredjedelar av den samlade vingårdsarealen odlas gröna druvsorter och landet framställer bland annat underbara och världskända rieslingviner. 


Paraddruvan – grüner veltliner

Den druva som dominerar stort är landets paraddruva – grüner veltliner. Druvan levererar fräschör, grapefruktkaraktär och vitpeppartoner och är en förnämlig representant för österrikiskt vin. De vita vinerna har alltså en lång tradition medan de röda vinernas historia fortfarande är ung. Trots detta är vinerna eftertraktade. Viner på druvorna zweigelt, blaufränkisch och st. laurent har gott renommé och håller ofta mycket god kvalitet.


Tradition & hållbarhet

De flesta österrikiska vingårdar är relativt små och har historiskt mestadels ägnat sig åt jordbruk med grödor eller boskap. Ledorden i landet är tradition och hållbarhet, det sistnämnda något man varit tidig med och håller mycket högt. Det mindre formatet har bidragit stort till Österrikes mångfald vad gäller landets viner och borgat för kvalitet i stället för massproduktion. Även om de vita vinerna överväger så produceras även fantastiska mousserande viner, röda viner samt de dyra, syndigt söta och hett eftertraktade ädelrötade vinerna som enbart produceras när väderförhållandena är exakt rätt och druvorna angrips av den enda sjukdom man vill ha i vingårdarna – den ikoniska ädelrötan. Denna perforerar druvans skal, koncentrerar musten och ger karaktär av honung, hjortron och saffran. Himmelska söta droppar! De klimatiska förhållandena kring Neusiedlersjön är helt unika och perfekta för denna ädla röta, den berömda Botrytis Cinerea.  


Österrikisk kvalitetsstämpel

2002 infördes de så kallade DAC-beteckningarna med syfte att lyfta fram landets olika distrikt och det typiska hos deras viner. Beteckningen står för Districtus Austriae Controllatus. 

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 03 Apr 2023