languedoc-hett-torrt-bubblande-och-pa-gang
Vinkunskap

Languedoc - hett, torrt, bubblande och på gång!

Precis vid den spanska gränsen ligger det stora området Languedoc-Roussillon som är Frankrikes största vinområde. 

Historia

Languedoc-Roussillon förknippas inte alltid med vin. Här finns så mycket annat att se och göra. Den historiska staden Carcassonne. Bergskedjan Pyrenéerna för den som tycker om att vandra. Vackra stränder längs Medelhavet och storslagen natur. 

Vad man kanske inte känner till är att Languedoc-Roussillon är Frankrikes -  och till och med världens - största vinområde. Det börjar väster om Rhone-floden och tar sig därefter ner mot kusten. Det är dessutom landets äldsta vinområde, där man har hittat bevis på att vinodling förekom cirka hundra år för Kristus. 

Området är uppdelat mellan den äldre provinsen Roussillon och den större historiska delen Languedoc. Det är i Languedoc som merparten av all vinodling sker. Sedan 1980-talet har området genomgått en stor förändring och inte minst kvalitetshöjning. Många mindre distrikt har fått en högre status enligt vinlagen där skördeuttagen har begränsats och man har också planterat druvor av bättre klass. 

Kända vindistrikt

Det finns många kända vindistrikt, bland annat Costières de Nîmes, Faugères, Corbières och Fitou som framför allt är förknippade med röda, kraftfulla viner. 

På den röda sidan är druvor som carignan, cinsault, grenache, syrah och mourvèdre de dominerande. På den vita sidan finner vi både internationella och inhemska druvor, som vermentino (lokalt kallas den rolle), grenache blanc, maccabéo, bourboulenc, picpoul, marsanne och roussanne. Rent generellt är det druvor som trivs med sol och värme – det är något som man har gott om i Languedoc-Roussillon. Omkring 3 000 soltimmar per år kan man njuta av som boende i området. Det är med andra ord mycket torrt, vilket kan vara ett problem för vinodling. 
Även hösten och vintrarna är milda och torra. Det varma klimatet till trots lyckas man göra en stor bredd av vinstilar. Languedoc säger sig vara ursprungsplatsen för starkvin och även mousserande vin. De naturligt söta vinerna kommer framför allt från tre distrikt; Banyuls, Maury och Rivesaltes. När det kommer till mousserande vin är platsen Limoux, där munkarna i benediktinerklostret ska ha lärt sig att skapa bubblor redan 1531, över 100 år innan den kände Dom Perignon i Champagne. 

Languedoc-Roussillon har uppenbarligen allt och lite till. Friskt mousserande vin att njuta av till ostron från Medelhavet, eller ett fräscht och krispigt vitt gjort på en mix av gröna druvor, fylligt rött till grillen och därefter sött vitt till en lokal bit ost. 

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 18 Mar 2020