lar-dig-lasa-en-tysk-vinetikett
Vinkunskap

Lär dig läsa en tysk vinetikett

Vad är det i flaskan, vad betyder alla ord och hur är stilen på vinet? Det är mycket vett och etikett i vinvärlden. Särskilt i den tyska vinvärlden. Många vinetiketter är vackra och klassiska. Det syns att vinerna är traditionella och kommer från en gammal vinregion. Floder, berg och terrasserade vingårdar pryder framsidan på flaskan. Tillsammans med långa rader av vinord. 

Det är dags att bena ut vad en del av dessa ord innebär. 

Orden betyder nämligen en hel del. Framför allt stilen på vinet, särskilt om det är ett vitt vin. Det kan vara sött, halvsött, halvtorrt eller heltorrt. Stilen kan också skilja sig från de olika regionerna, särskilt i Tyskland. 

I regionen Mosel har man enligt tradition framställt söta viner. Men trenden går mot en torrare stil idag. Rheingau, som ligger öster om Mosel, gör i regel torra viner. Viner som är strama i stilen och med lång lagringskapacitet. En bit söderut ligger Pfalz, som har ett något mildare klimat, vilket också påverkar vinerna. Stilen på riesling från Pfalz är generellt något fylligare med högre alkoholhalt och toner av gul stenfrukt. 

Men hur vet man om vinet är torrt eller ej?

I Tyskland tittar man på mustvikten. Alltså vilket sockerinnehåll druvorna har under tiden vid skörden. Vinerna delas därefter in i olika beteckningar - så kallade prädikat. 

Sockerhalten mäts i en enhet som kallas för Oechsle-grader. Ju högre halt av socker, desto högre Oechlse, vilket förkortas °Oe. Vinerna kategoriseras därefter i sex olika prädikat. 

  • Kabinett, det är lätta viner som kan vara torra till halvtorra. Har en mustvikt om 67 till 82° Oe.  

  • Därefter kommer Spätlese, som betyder sen skörd. Här har druvorna en högre mognad och lite mer fruktdjup. Oeschle ligger mellan 76 och 90 grader. 

  • Nästa steg är Auslese, där Oechsle ligger mellan 83 och 100. Här har man gjort en hårdare selektering av druvor som är något mer mogna och har en högre halt av sötma. 

  • Beerenauslese är söta viner, gjort på utvalda mogna druvor. Här ligger Oeschle-graden mellan 110 och 128. 

  • Eiswein är ett så kallat isvin, gjort på druvorna som hänger kvar efter skörden, ibland ända in i januari. Isvin görs på frusna druvor, som bara får skördas om temperaturen sjunkit under minus 7 grader. Ett isvin kan därför inte produceras varje år. 

  • Sötast av dem alla är Trockenbeerensauslese. Här ligger Oeschegraden mellan 150 och 154. Druvorna till detta vin kommer från ihopskrumpna och utvalda druvor, som även angripits av ädelröta. 

Nu har du full koll på prädikaten från de tyska vingårdarna!

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 17 Mar 2022