lar-dig-mer-om-andalusien
Vinkunskap

Lär dig mer om Andalusien

Södra Spanien har en lång vinhistoria och redan på 1000-talet hade de kringresande fenicierna vinproduktionen igång i Andalusien. Kunskapen förfinades och förvaltades sedan, mycket väl ska tilläggas, av romarna. Under den plågsamt långa moriska ockupationen i landet blev alkohol förbjudet.  

Men de kluriga bönderna lyckades finna vägar att bibehålla vinodlingarna istället för att de skulle förstöras, bland annat genom att framställa russin och andra produkter från druvorna. Så lyckligtvis gick inte traditionen och kunskapen helt förlorad. Andalusien kännetecknas av heta, torra somrar och milda vintrar, ofta med riklig nederbörd. De mest kända vinet från Andalusien är utan tvekan sherry, eller Jerez som man säger lokalt. Vinerna är ju trots allt uppkallade efter staden Jerez de la Frontera här i sydvästra Spanien. Sherry är den engelska termen för vinstilen.

Idag finns en stabil vinkultur i regionen och grödorna i området njuter totalt av hela 3 000 soltimmar per år. Andalusien är väldigt präglat av Sierra Nevada och dess utlöpare och med berg och djupa dalar växlar topografin väldigt och jordmånen består mestadels av kalksten, sandsten och lera.

Sherry – olika i stil och charm

Även om produktionen av vita och röda viner har ökat stadigt under flera decennier är det tvivelsutan sherry som Andalusien är mest känd för världen över. Sherry är en spännande produkt som produceras i många olika varianter – från ljus och knastertorr till off-dry, bärnstensfärgad halvtorr och inte minst mörk och rejält sirapssöt. Alla varianter har sin egen speciella charm och personlighet och de olika stilarna har alla sin plats och sina olika användningsområden.

Sherry har en helt egen och mycket personlig karaktär som beror på flera olika saker. Jordmånen i vingårdarna är varierad men en av dem är till exempel kritvit, väldigt kalkrik, lätt och porös. Och världskänd. Namnet, albariza, betyder bokstavligen ”vit jord”. Vidare bildas det ett tunt jästtäcke i faten vid framställningen som kallas ”flor”. Detta ger vinerna en smak- och doftprofil som är helt unik. Druvsorter för sherryproduktion är de gröna varianterna palomino, moscatel och pedro ximénez. 

Sherry – matcha till olika smaker på tallriken 

Det är lätt att glömma bort de torrare varianterna av Sherry men en ljus Fino är till exempel fantastisk till oliver och manchego, en nötig Oloroso, Amontillado eller Palo Cortado istället en finfin matchning med trattkantarellsoppa och en söt, mörk och tät pedro xiemez är ljuvlig till en mörk kladdkaka eller dadlar, mörk choklad eller varför inte lite sötlakrits av god kvalitet? Varför inte prova Cuco Oloroso Dry. Det är en fyllig och smakrik sherry som passar som hand i handske till både tapas, pata negra, chorizo, lagrade ostar, oliver och småplock. Mer Sherry till folket!

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 26 Sep 2023