madeira-till-julens-sota
Vinkunskap

Madeira till julens söta

Madeira är en ögrupp i Atlanten, hela 400 kilometer norr om Kanarieöarna. Ön tillhör Portugal men har sitt eget styre. De har även sin egen kända dryck; Madeira.

Precis som sina grannar i syd är Madeira också en vulkanö. Den upptäcktes i början av 1400-talet av sjömän från Portugal och blev snabbt koloniserad och det första som man började odla var framför allt sockerrör, frukt och vin. En av de första druvorna som planterades var malvasia candida, som kommer från norra Portugal.

Druvan malvasia, som även kallas malmsey, finns kvar än idag och har fått sällskap av fem andra druvor; sercial, verdehlo, terrantez, bual och tinta negre mole. Även om vi förknippar Madeira med ett sött vin, så kommer det ändå i olika stilar och smaker. Allt från Extra Dry med upp till 49 gram socker per liter, till Medium Dry och Sweet som har upp emot 100 gram socker per liter. Den mest planterade druvan är tinta negre mole och den används till samtliga stilar av Madeira.

Till skillnad från portvin och andra söta viner, så framställs Madeira genom att vinet hettas upp. Först tillsätter man vinsprit så att jäsningen stannar av och vinet behåller sin naturliga sötma och alkoholhalt. Därefter värms vinet upp, en metod som ger brända och härligt knäckiga toner.

Smaker som vi även hittar i julens sötsaker. Tänk knäck, kola, nötter, choklad, torkade frukter och kryddiga pepparkakor med mögelost. Så varför inte plocka fram Madeiran i jul och prova något nytt? Njut av ett glas till julbordets sötsaker eller kanske en vilsam stund vid brasan. Njut långsamt, för Madeira har en mycket längre lagringstid än många andra söta viner.

Om, eller när, man har tröttnat på julmaten kan man fortsätta med Madeiran till vardagens rätter. Prova ett glas Madeira till blodpudding med rårörda lingon och stekt bacon och äpple. En nyklassisk kombination som möter upp vinets sötma och knäckiga toner.

Sverige var faktiskt en av de största importörerna av Madeira under tidigt 1900-tal. Numera har andra traditioner och drycker tagit över. Men det är aldrig för sent att prova något nytt, eller gammalt igen. Kanske går denna jul i Madeiras tecken? Med smaker av knäck, rostade nötter, kola, farinsocker och ja, jul.

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 16 Dec 2019