mot-varen-i-vingarden
Vinkunskap

Möt våren i vingården

Att sköta en vingård och producera vin är ett året-runt-arbete. Långt ifrån glamour och finmiddagar. Det känns så enkelt. Att dra ur korken, i vissa fall bara skruva av den från flaskan. Hälla upp ett glas och luta sig tillbaka. Att pressa druvor som sedan jäses till vinmust kan väl inte vara så komplicerat eller tidskrävande? Eller?

Vinet och kvalitén startar i vingården

En mening som har sagts av många vinmakare, vinbönder och vinodlare. En mening som så bra sammanfattar arbetet kring att göra ett vin. Det är ett hårt och tidskrävande jobb. Visst går det att ”fixa och trixa” en del med vinet i själva vineriet. Olika typer av lagring med allt från ekfat till ståltank präglar och sätter en stil på det färdiga vinet. 
Fast a och o är ändå en god kvalitet på råvaran; druvorna

Kvalitet får man från arbetet med vinrankorna. Den mest hektiska tiden är så klart under skörden. På vår sida av klotet startar den i regel i slutet av augusti och kan pågå fram till november. Allt beror på druvsort och växtplats. På andra sidan jorden, som Australien, Sydamerika och även i Sydafrika skördar man istället under februari, mars och april. 

Att göra under året

I Europa börjar arbetet redan i januari. Allt för att förbereda inför den kommande skörden. Nu beskär man rankan så att den kan bilda en stam, kraftig och stark nog för att kunna bära höstens druvklasar. När vårvärmen kommer börjar vinrankan vakna till liv, jorden plöjs upp och man tar sticklingar från rankan som sparas till nästa år. 

Under denna period finns det alltid en risk för snabba väderväxlingar och stora skillnader i temperaturer. Frost är förödande och kan skada den känsliga vinrankan. Ett sätt att motverka frostskador är att tända små eldar mellan vinrankorna. En metod som är relativt vanligt i svala områden, särskilt Champagne. 

Först i slutet på sommaren, i augusti, börjar de blå druvorna få sin färg. Perioden heter ”le véraison” på franska och nu kan man börja förbereda sig för skördearbetet. En hektisk period då man ofta väljer att skörda nattetid, när temperaturen inte är så hög. 

Så fort allt är skördat och klart förbereds jordarna igen med gödsel, gamla skott avlägsnas och jord fylls på där det behövs. Och sen börjar man om från början igen. Ungefär så ser ett år i vingården ut. Ett hårt arbete, utan pauser. Allt för att vi ska kunna njuta av ett gott glas vin. Rött, vitt, mousserande eller sött. 

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 19 Maj 2020