mustig-merlot
Vinkunskap

Mustig merlot

Det tidigast kända Merlot är från Bordeaux år 1784. Från omkring sekelskiftet till nittonhundratalet odlades Merlot regelbundet i Médoc som är ett vindistrikt i Bordeaux i Frankrike.  Namnet tros härstamma från det franska ordet för koltrans, möjligen på grund av den blåsvarta färgen på druvorna.

Sideways-effekten

- Jag går om någon beställer merlot. Jag tänker inte dricka någon ***** merlot! Citatet är idag lika välkänt som det en gång var effektfullt. Citatet kommer från den amerikanska filmen Sideways från 2004. För er som har missat den - sen den! Ett måste för vänner av vin, relationer och komedi. Den satte onekligen vinvärlden i gungning. Särskilt i USA och särskilt för vinodlarna som hade gott om merlot. Kan en film skaka om en hel bransch? I USA är allt möjligt. I Sideways hyllade huvudkaraktären Miles pinot noir till skyarna, något som ökade försäljningen av druvan. Merlot å andra sidan fick rejält med skäll och tappade drastiskt i popularitet. Vinodlarna såg ingen annan lösning än att börja plantera pinot noir istället. Nu 16 år senare verkar dock Sideways-effekten ha mattats av något och merlot börjar åter få komma in i ljuset. 

Merlot gör comeback

Hur smakar merlot då, kan den vara så motbjudande som Miles tyckte? Inte alls. Den börjar faktiskt få en välförtjänt comeback. Mycket tack vare att den kan ge stora skördar och mognar tidigare än många andra druvor. Stilen är ofta mjuk med generös frukt som plommon, skogsbär och örter. Inte helt olik populära cabernet sauvignon, fast utan druvans strävhet. Det låter ju inte så illa. Ursprunget är franskt, som i så många fall. Det är till och med en av Frankrikes mest odlade druvor och den dominerande druvan i den kända regionen Bordeaux. Där odlas den i de främsta delarna och ingår i vinerna från Saint-Emilion och Pomerol bland annat. Merlot är alltså en av de viktiga grundpelarna i Bordeauxblends, där andra druvor som cabernet sauvignon, cabernet franc och malbec ingår. 

Merlot finns i hela världen

Merlot håller sig inte enbart på hemmaplan. Det finns flera fina exemplar i Italien, både i Toscana och i Friulien. Den odlas också i Sydamerika, Nya Zeeland, Australien och Sydafrika. Och i USA inte minst. Sideways till trots. Tack vare sin fina frukt passar merlot till allt från ljusare kött till fågel och ordentliga långkok. Den är också god att dricka på egen hand, tack vare sina silkiga tanniner. 

Det kanske blir ett glas merlot vid nästa beställning på en restaurang. Istället för en pinot noir. Miles får tycka vad han vill. 

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 20 Jan 2020