ny-argang-lanseras-intervju-med-franz-leth-fran-osterrike
Vinkunskap

Ny årgång lanseras – Intervju med Franz Leth från Österrike

Tidigare i år, precis när den nya årgången av vinerna från Weingut Leth började säljas här hemma i Sverige träffade vi Franz Leth för en pratstund om senaste årgången, certifieringar och annat viktigt som står högt upp på en vingårds agenda. Sätt dig till rätta och läs intervjun med Franz Leth från Österrike. 

Franz, vi frågade dig förra året, och vi frågar igen i år. Är du nöjd med den nya årgången?
För att citera Austrian Wine Marketing Board (2021) så var det en drömårgång för Österrike och de uttryckte det så här, ”kristallklara viner från perfekta druvor” och det kan summera årgången som nu lanseras från oss. Eleganta vita viner med en fruktdriven och fin struktur, det kan jag skriva under på, definitivt. Men vi ska också komma ihåg att några veckor under sommaren var absolut en utmaning i vingården när mycket regn kom på en och samma gång, speciellt för vingårdar som våra där vi har ekologisk odling kan det vara en utmaning. Kunde man skydda sina rankor under de dagarna så blev regnet en fördel då det gav fin vattentillgång för vinrankorna. En fantastisk höst med kalla nätter och nästan regnfritt hela hösten gav perfekta förutsättningar för oss att skörda perfekta druvor.

När du jämför årgång 2021 med årgång 2020, vad såg ni för skillnad?
Om man ser på årgång 2021 generellt så var det en något varmare årgång än 2020 som var en svalare årgång. 2021 är lite mer koncentrerad än förra årgången, och det är den indiansommar som inte alltid är given, den gör att druvorna kan få längre hängtid på rankan och det i sin tur ger oss vin med aromatiskt djup, något som inte är så vanligt att se så tydligt. Vi förväntar oss att den här årgångens viner kommer att ha stor lagringspotential, en livlig syra med fin struktur som innebär att vinerna kommer att hålla sig pigga och fräscha bra länge.

Visst är det så att planen varit att en del av era viner nu blir certifierade för ekologisk odling?
Ja, vi är mycket stolta att få tillkännage att den första årgången av ekologiskt certifierat vin från Weingut Leth lanseras i år. Vi började vår resa mot detta mål, ekologisk odling, med delar av vingårdarna redan för tio år sedan och från och med 2017 bestämde vi oss för att satsa på att konvertera 100 % av vingårdarna till ekologisk odling. Efter de första tre åren som varit en obligatorisk övergångsperiod kan vi nu äntligen släppa vår första ekologiskt certifierade årgång. 

Hur skiljer sig ekologisk odling från vad ni gjorde förut i vingårdarna?
Jag tror det är välkänt att det för ekologisk odling innebär att vingårdarna inte får använda kemikalier för att bekämpa ogräs och ohyra i vingårdarna. För vingårdsarbetet innebär det i en ekologisk odling att man aktivt måste förebygga och endast använda organiskt och naturligt förekommande material. Detta kräver stor kunskap och en framåtlutad vingårdsansvarig – som i vårt fall är min bror, det är hans uppdrag på vingården – och ett starkt team av anställda som kan ta en match mot de ibland utmanande väderförutsättningarna vi har.

Eftersom vår vingård även är certifierad “Sustainable Austria” vilket innebär att vi tar ansvar och odlar med minsta möjliga miljöpåverkan så försöker vi alltid att minimera användandet av drivmedel och investerar i stället i vår arbetskraft i vingårdarna. Det innebär att vi har handskörd i hela vingården.

Vad det en lång process ni gick igenom för att bli certifierade för ekologisk odling?
Det tog oss som sagt tre år med övergångsperioden innan vi kunde bli certifierade, men vi har jobbat utifrån ekologiska metoder i cirka tio år redan så själva arbetet är det samma. 

Vem gjorde allt pappersarbetet för att bli certifierad? 
Ja, tyvärr, ekologisk odling innebär inte bara att vara hänsynstagande miljömässigt och göra mer arbete ute i vingårdarna utan det omfattar också ett gediget arbete med att göra dokumentering för att möta standarden och skicka in till myndigheten. Vi har årliga revisioner för ekologisk odling, revisioner för hållbarhetscertifikatet och krossfunktionella revisioner, det är en hel del tid som går åt för att dokumentera. Men, våra konsumenter förväntar sig en hög standard från oss och investeringen vi gör i det arbetet gör att vi kan garantera att vi möter de höga förväntningar som våra kunder har på oss. Det är Franz Junior som hanterar all dokumentation för våra certifieringar.

Vi vet ju att Weingut Leth är ett familjeföretag, och att verksamheten i mångt och mycket involverar din son Franz Leth Junior. Vad är hans roll i företaget idag?
Franz Junior är vår vinmakare. Alla beslut som har med vinproduktionen att göra är hans ansvarsområde. Och som jag nämnde tidigare är det Franz Junior som hanterar allt som har med vår ekologiska certifiering och Sustainable Austria att göra. 

Om vi frågar Franz Leth Junior om årgång 2021, vad säger han då?

“Att få starta vår lansering av ekologiska viner med en så fin årgång som 2021 kan bara beskrivas om fantastiskt”. Vinmakare Franz Leth om årgång 2021 från Weingut Leth. 

Några fler nyheter på gång som ni vill passa på att berätta om?
Avslutningsvis måste jag få berätta att vi har goda nyheter för de som tycker om rosévin – vi släppte nyligen ett rosévin från Weingut Leth som går att beställa på Systembolaget. Leth Rosé 2021 är ett fräscht och lättsamt rosévin, berättar Franz Leth. 

Gå in på länken här för att se vinerna från Weingut Leth på Systembolaget.

Intervju och översättning: 

Camilla Ericson
 

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 11 Aug 2022