nya-argangen-pa-hyllan-fran-weingut-leth-2021
Vinkunskap

Nya årgången på hyllan från Weingut Leth – 2021

Prisbelönta, ekologiska och efterfrågade – första årgången av ekologiskt vin från österrikiska vinhuset Weingut Leth finns nu på Systembolagets hyllor. Inte nog med det, i årets upplaga av Vinordic Wine Challenge, som utser Sveriges mest prisvärda viner, kom två av Weingut Leths viner i topp!

Juryn i Vinordic Wine Challenge består av några av Sveriges främsta vinkännare. I år gav man guldmedalj till Leth Duett Riesling Grüner Veltliner 2021 för mest prisvärda vita vin i klassen 90-99 kronor och silvermedalj till Leth Grüner Veltliner Familien Reserve i klassen 120-139 kronor. 

Sverige är den viktigaste marknaden

Weingut Leth har funnits på hyllorna hos Systembolaget sedan 2007 och har blivit en av Sveriges mest älskade producenter. Sverige är en av de viktigaste marknaderna och det är delvis tack vare svenska folkets förkärlek för vinerna som man härom året behövde bygga ut vineriet.  

Och det är inte bara konsumenterna som uppskattar vinerna, företaget har vunnit otaliga priser och utmärkelser genom åren. Leth Grüner Veltliner Klassik rullade ut på hyllorna 2007 och har därefter följts av många andra viner. Weingut Leths viner passar mycket bra till vårprimörer som vit sparris, men även till fisk och skaldjur – och även som aperitif. Självklart val till en wienerschnitzel och då gärna serverad med en potatissallad, klassiskt och precis så som man serverar wienerschnitzel hemma hos familjen Leth på vingården.

Tredje generationen vinmakare

Familjeföretaget Weingut Leth är nu inne på tredje generationen Franz Leth. Företagets mål är att vinifiera högklassiga viner av de viktiga druvorna grüner veltliner och riesling, något de uppenbarligen lyckats med då företaget prisats med otaliga utmärkelser genom åren.  

Framgångssagan började på 1960-talet med Franz och Barbara Leth, som sedan togs över av sönerna Franz och Erich under 1980-talet. Idag har Franz Junior sakta men säkert tagit över rodret. Alla beslut som har med vinproduktionen att göra är nu hans.

Franz Junior om första årgången ekologiskt

Vi frågade Franz Junior vad han tänker kring senaste årgången som nu rullar ut på hyllorna i Sverige och han svarade så här: 
– Att få starta vår lansering av ekologiska viner med en så fin årgång som 2021 kan bara beskrivas om fantastiskt! 

Pappa, Franz Leth senior, håller med och kan inte låta bli att tillägga följande: 
 – Vi är mycket stolta att få tillkännage att den första årgången av ekologiskt certifierat vin från Weingut Leth nu lanseras. Vi började vår resa mot ekologisk odling med delar av vingårdarna redan för tio år sedan och från och med 2017 bestämde vi oss för att satsa på att konvertera 100 procent av vingårdarna till ekologisk odling. Efter de första tre åren, som varit en obligatorisk övergångsperiod, kan vi nu äntligen släppa vår första ekologiskt certifierade årgång.

Franz Leth Senior och Junior, andra och tredje generationen vinmakare:

Följande viner finns nu i årgång 2021 på Systembolaget:

• Leth Duett Riesling Grüner Veltliner Trocken, 2021
• Leth Grüner Veltliner, 2021 (ekologiskt) 
• Leth Grüner Veltliner Familien Reserve, 2021 (ekologiskt) 
• Leth Grüner Veltliner Terrassen, 2021
• Leth Rosé, 2021

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 11 Aug 2022