nya-varlden
Vinkunskap

Nya världen

I vinvärlden delar man upp vinländer i ”Gamla världen” och ”Nya världen”. De viner som inte görs i Europa brukar räknas till den ”Nya världen”. Och ja, detta trots att dessa ”nya” kontinenter utgör den större delen av jordklotet.

Antagligen är detta begrepp från den gamla sjöfarartiden. Det ironiska ligger i att det har odlats vin i några av dessa länder flera tusen år innan européerna fick upp ögonen för denna ädla dryck. Exempelvis hittade man rester av vin i Tutankamons grav. Samtidigt finns det grund för denna uppdelning, då man ofta kan hitta skillnader i vinernas stil.

Hör du en vinkännare prata om ”nya världen-stil” menar personen att vinet är väldigt fruktigt, fylligt och generöst. Det motsatta gäller då för viner från Europa som ofta kan vara lite vresigare och ha högre syra. Givetvis finns det undantag. Men om du någon gång vill imponera under en vinprovning så kan du slänga dig med dessa begrepp.

Naturligtvis finns det givetvis skillnader mellan alla länder inom det vida begreppet ”nya världen”. Det vore märkligt om viner från USA, Sydafrika, Argentina och Nya Zeeland smakade likadant. Tidigare har vinproducenter i dessa länder sneglat mot ”Gamla världen” och haft de franska förlagorna som inspiration. Något som på senare år har börjat förändras, i och med att varje land hittar sitt eget uttryck.

Ett kul upplägg på en vinprovning kan därför vara att prova de båda världarna mot varandra. Ta ett vin från Europa och ett från nya världen med samma druvsort och samma prisklass så kommer du garanterat få en intressant upplevelse.

Mycket nöje!

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 23 Aug 2018