nyheter-om-weingut-leths-stora-renoveringsarbete-och-arets-skord
Vinkunskap

Nyheter om Weingut Leths stora renoveringsarbete och årets skörd

Hos Weingut Leth i Österrike har ett stort renoveringsarbete gjorts senaste året. När en vingård ska renovera gäller det att ha en tidsplan för arbetet så att allt hinner komma på plats innan nästa skörd. Vi besökte Franz Leth och hans team precis innan arbetet satte igång hösten 2018 och ungefär ett år efter det att första spadtaget togs är allt klart!

De omfattande renoverings- och byggnadsarbeten som gjordes under tio månader omfattade följande: 

Rivning av gamla lagringsanläggningar som hade för lågt tak för att vara praktiskt. Dessa ersattes med moderna, höga lokaler som har kapacitet om ca 600 pallar och dessutom har temperaturkontrollerade förhållanden.

Renoveringsarbetet har startat

Renovering och utvidgning av tappningsanläggningen samt installation av en fullt ut mekaniserad tappningslina. Den här investeringen är gjord för att ta bort manuellt arbete vid tappningslinan.  

Ny maskinpark bådar gott för framtidens årgångar

Utrymmet i presshusområdet är gjort tre gånger som stort som tidigare och man har även installerat modern utrustning för att kunna göra en ännu mer varsam pressning och vinifiering av druvorna än tidigare.

Den nya tankhallen glänser

Man har även gjort en förbättring av jäsningsförhållandena, detta genom att alla tankar har fått ett datorhanterat temperaturkontrollsystem.

Fat som väntar på att bli fyllda

Sen har vingårdens lagringsutrymme utökats. Det har nu fått kapacitet för totalt 50 000 liter vin att lagras på fat. De faten som används är av olika storlekar och gjorda av det lokala akaciaträdet. De används främst för att lagra vin från de allra bästa vinodlingarna i vingården.

Franz Leth Junior är inte bara vinmakare. Han kör även truck. Skörd 4 september 2019.

Nu ser vi fram emot den nya skörden från 2019 som blir den första att ha fått gå igenom det helt nya vineriet som Weingut Leth nu stoltserar med.

Förhandsinfo om skörden 2019 hos Weingut Leth
Vi frågade Franz Leth som driver familjeföretaget Weingut Leth i Österrike om han kunde ge oss en första analys av skörden och årgång 2019. Så här säger han om utvecklingen för hans viner i år.

”Det här känns som en riktigt tillfredsställande årgång. Vi ser god frukt med full mognad och maximal hälsosamhet. Årets väderförhållanden var mer behagliga än de extremt torra och varma åren innan, vi fick tillräckligt med nederbörd i rätt ögonblick, resten av säsongen var mestadels varm och torr och därför höll sig druvorna hälsosamma och det ekologiska jordbruket som vi driver stötte inte på några utmaningar under säsongen. De första druvorna vi tog in som nu är helt fermenterade, har koncentrerad fruktarom med vackert balanserad syra, bra längd och harmoniskt avslut”.

Druvor redo för skörd hos Weingut Leth, september 2019

 

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 04 Dec 2019