odehus-lossjord-och-gruner-veltliner
Vinkunskap

Ödehus, lössjord och grüner veltliner

När vi besöker Weingut Leth i Österrike där vingården är belägen i Wagram, cirka en timmes bilfärd från Wien, är vi ute på landet i alla bemärkelser. Vi hamnar bakom en traktor, kryper fram längs vägen. Det är ju rätt bra för då hinner man se en hel del.

Jag undrar över små hus som vi passerar. Så gulliga men det verkar inte bo någon i husen för det är en ”stängd” känsla över byarna, lite spökligt. Men vår guide och tillika vinmakare från familjeföretaget Weingut Leth, Franz Leth, lugnar oss och berättar att här i husen har de vinproducerande vinfamiljerna sina vinkällare, det är alltså ingen som bor här. Vi passerar hundratals små hus och när vi vet att det är vällagrade viner som vilar i sina sömniga byar så känns det istället spännande att titta på skyltarna där man kan läsa vem som äger husen och när de byggdes.

Är det en mur, eller?

Vi stannar till vid en hög vit mur. Eller är det en mur egentligen? Lössjord, berättar Franz. Vi står framför en hårt packad lössjord med vinrankor högt ovan för oss. Lössjorden är stenhård, och samtidigt flygande lös om man karvar lite i den, som mjöl yr lössjorden när Franz smular den i sin hand och tar man på den känns den lite som foundation (smink) som silkeslent täpper till varenda por och ojämnhet i huden. Häftigt! Det är alltså lössjorden som är en del av hemligheten med de viner som tillverkas här på vingården, den ger vinerna sitt uttryck och ett karaktärsdrag från lössjorden är pepprighet.  

Fåglar, hökar och gulliga småkryp

Lössjorden är även hem åt småfåglar och andra gulliga småkryp, de gräver ut ett litet hål i jorden och flyttar in. Visste du förresten att fåglar inte är ett problem för vinodlare mer än i de två yttersta raderna av vinrankorna, och då speciellt de som är närmast skogen. Småfåglarna vill nämligen inte flyga ut över det öppna vinfältet för då hugger höken dem. Inne i skogen är de säkra från hök-klorna och därför håller småfåglarna sig gärna nära skogen där de snabbt kan flyga in och gömma sig. Kanske småfåglarna hos Franz Leth gömmer sig i lössjorden, måste fråga nästa gång jag besöker vingården.

Druvorna då? 

Ja, det är såklart grüner veltliner vi är nyfikna på. I Sverige har Weingut Leth inte mindre än fyra viner gjorda på druvan grüner veltliner. Tre av vinerna är 100% grüner veltliner och ett av vinerna har en del riesling också. 

Grüner veltliner odlas nästan bara i Österrike och ger lätta och friska viner med balanserad fruktighet. Vi får se Österrikes stolthet frodas i vingårdarna som Franz berättar skördas för hand av hans team. Vi tar några fina bilder på druvorna och beger oss sedan vidare för att även få prova de ljuva dropparna. Vad som serveras till grüner veltliner? Wienerschnitzel, såklart! 

 

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 04 Dec 2019