osterrikes-framgangssaga
Vinkunskap

Österrikes framgångssaga

Österrike har en lång tradition att odla och framställa vin och vinrankan har odlats i landet åtminstone sedan 600-talet f.Kr. Vinnäringen blomstrade som mest på 800-talet e.Kr. under Karl den Store och i slutet av Medeltiden tog klostren och munkarna vid och bidrog med mycket kunskap och dokumentation. 

Österrike är, trots att det är ett gammalt, fint och traditionellt vinland, volymmässigt litet. Man producerar faktiskt bara cirka en procent av världens viner! Man har även haft sin beskärda del av motgångar och på 80-talet drabbades man av en omskriven skandal. Ett par klåpare till vinmakare manipulerade sin druvmust i avsikt att öka mustvikten och tjäna mer pengar. Man tillsatte giftig glykol. Ingen avled lyckligtvis men fusket uppdagades av en tysk vinhandlare och ”glykolskandalen” var ett faktum. 

En förödande skandal

Händelsen med fusket som var liten och enskild förstorades upp rejält i världspressen, faktiskt helt bortom alla proportioner, och detta blev helt förödande för landets samtliga vinbönder. Över en natt förlorade Österrike större delen av sin vinexport och än idag kommenteras skandalen av vinkonsumenter världen över, i alla fall de med några år på nacken. 

Fokus på hållbarhet

Uppsidan med händelsen blev att vinodlarna och producenterna i landet såg över sina rutiner, regler och vinlagstiftning och kvaliteten ökade således ytterligare. Man började jobba ännu seriösare med hållbarhet och har sedan dess legat i framkant vad gäller både ekologisk och biodynamisk vinodling samt att man har instiftat flera egna klassificeringar för hållbart och ekologiskt odlade druvor. Landet är idag känt för sin höga kvalitet och sina många små ambitiösa vingårdar med vinbönder som har hållbarhet i fokus.

Fantastiska vita viner

Österrike som vinland ligger på närmare 50:e breddgraden vilket innebär att landets vinodlingar åtnjuter ett svalt klimat. I denna typ av klimat trivs gröna druvor bäst då de är mycket härdigare än mörka druvor- så det finns alltså en naturlig förklaring till att man i Österrikes vindistrikt främst producerar vita viner. Fantastiska sådana. Men visst, Österrike har också en del vinproducenter i sin sydöstra del och där man har ett något varmare klimat. Här producerar man visserligen röda viner men de mörka druvorna upptar trots allt endast 20 % av landets vinodlingar. Signaturdruvan för Österrike är således grön och heter grüner veltliner –  en druva man inte ser speciellt mycket av i andra delar av världen utan som istället har blivit Österrikes nationalklenod. Man gör även eleganta, torra och kritigt mineralrika viner på den klassiska och populära rieslingdruvan. 

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 12 Sep 2024