osterrikes-spannande-druvor
Vinkunskap

Österrikes spännande druvor

Grüner veltliner har du kanske redan hört talas om, och även smakat på. Men det är bara början på Österrikes spännande värld av druvor. 

Österrike är först och främst ett vitvinsland med 35 olika druvsorter som är godkända för produktion av vin. Hela 22 av dem är gröna och resterande är blå sorter. 

Men ingen skugga över de röda viner. Här finns en stor kvalitetsökning och även ett ökande intresse utanför Österrike. 

Först och främst – gröna druvor 

Vi börjar med landets mest odlade druva, och även den mest kända, grüner veltliner. En frisk och pigg grön druvsort med personliga smaker av vit- och svartpeppar, persika, grapefrukt och mineral. Den är som gjord för wienerschnitzel, grillad fisk och sommarens sallader. 

Grüner veltliner tar upp nästan en tredjedel av de totala vingårdsodlingarna i Österrike.

Welschriesling är den näst mest odlade druvan. Sitt namn till trots har den inget släktskap med riesling. Vi hittar den i bland annat i grannlandet Ungern med namnet olaszrieslingo, och i Kroatien byter den namn till graševina. Det är en lättsam och pigg druva med hög syra och citrustoner. Den har också huvudrollen i många söta viner från Neusiedlersee i sydöstra Österrike. 

Vi går över till – blå druvor 

Efter vitt vin är vi redo för att prova några röda viner. Merparten av Österrikes röda viner konsumeras inom landets gränser, men fler och fler – både konsumenter och importörer – har börjat fått upp ögonen för den röda sidan av Österrike.

Zweigelt är den mest planterade blå druvan i Österrike. Precis som grüner veltliner har den också sitt ursprung i landet. Det är till och med en korsning mellan två andra sorter – sankt laurent och blaufränkisch. Sitt namn fick den av Fritz Zweigelt, som var rektor på en vinhögskola i Österrike för 100 år sedan. Stilen är frisk och präglas av röda körsbär, hallon och vilda örter. Ett trevligt och ofta komplext vin att servera aningen kylt till ljust kött, fågel och vegetariska anrättningar. 

Sankt Laurent är troligtvis också en inhemska druva. Den odlas främst i Burgenland och i trakterna runt Wien. Smaker som är typiska för sankt laurent är röda sommarbär som hallon och jordgubbar. Ett ofta saftigt och mjukt vin. Perfekt till fet fisk och även ljust kött. 

Blaufränkisch är ytterligare en personlig blå druvsort. Ursprunget är däremot Tyskland, och vi hittar även odlingar i Ungern, då med namnet kekfrankos. Här får vi lite mer kraft i form av skogsbär, örter, lagerblad och fin tanninstruktur.

Blauer portugieser tros också komma från Österrike. Den odlas främst i Niederösterreich och även i Balkan, Tyskland och delar av södra Frankrike. Den har likheter med pinot noir med mjuka tanniner och sval röd frukt. 

Var hittar jag dessa viner?

Vi har flera vita viner från Österrike att tipsa om, ibland även något rött från Österrike och ibland även rosévin, men inte alltid på hyllan hos Systembolaget utan via beställningssortimentet eller privatimport. Kika in på länken här för att se sortimentet från den österrikiske producenten Weingut Leth.

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 11 Aug 2022