osvenskt-stolt-guldvinnare
Vinkunskap

Osvenskt stolt guldvinnare

Weingut Leth i Österrike gör vinet Leth Familien Reserve som utsetts till ”Årets vinare” i kategorin för vitt vin av vintidningen Allt om Vin. Årets Vinare är Sveriges tyngsta vinpris. Det är med stolthet vi lyfter fram producenten bakom vinet till dig som läsare.

Weingut Leth är säkerligen en av våra mest älskade producenter här i Sverige. Kanske för att vinerna matchar vår svenska husmanskost så bra, och även den lite lyxigare jullunchen med lax- och skaldjursrätter är perfekt sällskap till druvan grüner veltliner som är en aromatiskt smakrik druva. Grüner veltliner utgör grunden för alla de populära vinerna från Weingut Leth som finns att köpa i Sverige.

Den österrikiska vingården påbörjade sin framgångssaga i början av 1960-talet med Franz och Barbara Leth, sedan tog sönerna Franz och Erich över under 1980-90-talet. Idag är det Franz Junior som med bravur sköter vinmakarjobbet. Redan från 20-årsåldern har han stått stadig i myllan hemma på gården och sakta men säkert tagit över befälet för vinerna från Weingut Leth sedan 2006 som var hans första årgång.

Är inte en familjesaga något av det bästa som finns? Vi anar hur familjemiddagarna hemma hos familjen Leth ser ut. Möts de över ett glas och diskuterar skörden, vädrar tankar kring nya viner och funderar kring framtiden för vingården? Ja, alldeles säkert. Något spännande som händer just i år är att vingården efter många år av tillbyggnad, där man har byggt ut stegvis allteftersom man behövde större lokaler, bestämt sig för att se över vineriet och bygga nytt, och samtidigt anpassa sig för framtidens visioner och drömmar om goda viner från Österrike och framtida generationer av Leth.

Här hemma kan vi vila i tanken att nästa skörd kommer att hanteras av Franz Junior, som vanligt. Franz Junior är tredje generationens vinmakare som heter Franz Leth på vingården och det är han som ansvarar för att göra den nya årgången av Leth Familien Reserve, om möjligt, ännu lite bättre än den förra. Med ett guld från Allt om Vin i bagaget är förväntningarna stora. Det som gör guldpriset extra prestigefullt är att Allt om Vins egna experter kompletteras av ett 20-tal andra vinskribenter när det kommer till omröstningen inför valet av vinnarvinet. Väldigt många vinskribenter har alltså valt Leth Grüner Veltliner Familien Reserve som sin favorit. Helt osvenskt stolt. Vad tycker du, är du en grüner veltliner-vän?

Leth Grüner Veltliner Familien Reserve finns att köpa på Systembolaget, pris 119 kr (art nr 76570).

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 19 Dec 2018