pa-besok-hos-franschhoek-cellar-i-sydafrika
Vinkunskap

På besök hos Franschhoek Cellar i Sydafrika

Från pigga bubblor till rosévin och friska vita eller kraftfulla röda. Hos producenten Franschhoek Cellar finns något för alla smaker. 

Franschhoek Cellars har varit verksamma sedan 1945. Vingården är belägen i området med samma namn, Franschhoek. Ett distrikt som ligger i den stora regionen Coastal Region, där kända Stellenbosch ingår bland annat.

Privatägd vingård

Franschhoek Cellar bildades först som ett kooperativ, där flera odlare gick samman för att producera vin på en och samma plats. Vid starten hette firman därför Franschhoek Co-Operative Cellar. Numera är de däremot privatägda och ingår i vinkoncernen DGB, där flera viktiga vinnamn ingår.

Nationaldruva som imponerar

Hos Franschhoek Cellar finner vi en stor bredd av viner. Något som vindistriktet Franschhoek är välkända för är deras mousserande, som görs helt enligt Methode Cap Classique – samma metod som för champagne. På den vita sidan dominerar chardonnay, chenin blanc och sauvignon blanc. På den röda sidan gör man bland annat merlot, cabernet sauvignon, shiraz och även pinotage – landets egna druva. 

Vacker arkitektur

Franschhoek är inte bara ett vindistrikt, det är en stad också. Staden ligger cirka 75 kilometer från Kapstaden och är en av landets äldsta städer. Här hittar man många vackra gamla byggnader och topprestauranger med franska förtecken. Influenserna från Frankrike är en kvarleva från 1600-talet, då franska kolonisatörer tog över området. Namnet Franschhoek betyder till och med French Corner – franska hörnet.

Behagligt klimat

Som vinstrikt sticker Franschhoek också ut. Det ligger mitt emellan tre bergskedjor som ger skydd och många soltimmar. Området präglas av ett kontinentalt klimat, som bidrar till platsens rika och fruktdrivna viner. 

Tack vare klimatet och alla de trevliga vingårdarna är Franschhoek en riktigt trevlig plats att besöka. Franschhoek Cellar har ett provningsrum som är öppet för alla vinintresserade. Där kan man prova igenom firmans alla viner och även vinerna från de andra gårdarna som ingår i koncernen. Blir man hungrig kan man avnjuta av god måltid på vingårdsrestaurangen, där fokus ligger på att servera regionens lokala råvaror. Här finns också ett litet boende, för den som vill somna och vakna upp mitt i en vingård. Och vem vill inte det, så säg?

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 10 Feb 2021