vin-i-pet-flaska-en-hallbar-losning
Vinkunskap

Vin i PET-flaska – en hållbar lösning

PET vinner mer och mer mark även som flaska för vin. Formatet är något som många har åsikter om och kanske till viss del känner motstånd emot när det gäller vin. Och absolut. Ska man lagra sitt vin ett antal år är det självklara valet glasflaska. Men miljömässigt är petflaskan spännande och intressant.

Förpackningen har nämligen en mycket större inverkan än vad vi kanske tror på vinets totala klimatpåverkan. Vinets förpackning står för en tredjedel av dryckens totala klimatpåverkan, alltså mer än odling, transport och produktion. Genom att välja en klimatsmart förpackning kan du därför enkelt hjälpa till att påverka avtrycket. Petflaskan är de facto ett bra val eftersom den har låg vikt och kan återvinnas. 

Väldigt ofta hör man talas om att vinet tar smak av plasten. Låt oss slå hål på den myten. Detta stämmer helt enkelt inte. Det finns ju en hel del dryck av annat slag än vin på PET, inte smakar väl dessa plast? Vidare finns det såklart ett motstånd mot plast generellt. Och visst ska vi dra ner på plasten. Men återvinner vi våra petflaskor och pantar dem på rätt sätt så är detta på många sätt ett bättre alternativ än många andra förpackningslösningar. 

Man ska inte glömma att glasflaskan tyvärr är en stor miljöbov. Anledningen till att glas har så hög klimatpåverkan är för att det dels går åt väldigt mycket energi vid tillverkningen och dels för att flaskan är så tung att transportera. PET å andra sidan är ett energisnålt format att tillverka och släpper endast ut 253 gram CO2e mot glasflaskans 762 gram. 

Många associerar PET med vin av medioker kvalitet. Men visst är det insidan som räknas? Döm inte hunden efter håren, så att säga. Möjligen var de första PET-vinerna i de lite lägre prissegmenten. Men idag finns det en stor bredd och många mer än anständiga viner på PET. En del kommer idag från välrenommerade vinområden med skyddat ursprung, framställda med mycket ambition och kunskap efter regionens stipulerade lagar och regler.

Petflaskan har med andra ord en hel del som talar för sig. Den är otroligt stryktålig och man kan på så sätt undvika möjliga olyckor med krossade glasflaskor på båten, på väg till stugan eller på den obligatoriska sommarpicknicken. Den tar ju också mindre plats och är väsentligt mycket lättare att bära med sig.

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 15 Jun 2023