pigg-frisk-och-lattgillad
Vinkunskap

Pigg, frisk och lättgillad!

Sauvignon blanc är perfekt att ha med i en vinprovning, då den är lätt att känna igen med alla sina smaker. Det är också ett ypperligt matvin tack vare sin fräschör och uppiggande syra. Följ med på en spännande smakresa.

Den pigga druvan sauvignon blanc kommer ursprungligen från Loiredalen i västra Frankrike. Här hittar vi klassiska och eleganta viner från distrikten Pouilly Fumé och Sancerre. Den odlas även i Sydafrika, Australien, Kalifornien och Sydamerika. Det viktiga för druvan är ett svalt och friskt klimat. Då mår den som bäst och kan bibehålla sin krispiga frukt och syra. 

Rikta kompassen mot Nya Zeeland

Men frågan är om inte Nya Zeeland gör några av de mest populära och inte minst mest kända vinerna på sauvignon blanc. Vinstilen från Nya Zeeland och framför allt regionen Marlborough har blivit ett signum för druvan. Där hittar vi de druvtypiska smakerna i form av kiwi, krusbär, grön sparris och de kända svart vinbärsbladen. Nya Zeeland har dessutom de största odlingarna av druvan, med omkring 20 000 hektar. Merparten är koncentrerade till Marlborough som ligger i de norra delarna av landets sydö. 

Lagring på ekfat för en rundare smak

Vinerna är generellt lagrade på ståltankar för att behålla sin friskhet och fräschör. Men det finns producenter som väljer att lagra vinet en tid på ekfat för att uppnå rundare och mer smakrika toner av nötter och tropisk frukt. Detta är vanligt i Bordeaux, där sauvignon blanc också odlas. Där hittar vi fina exempel på både torr och söt sauvignon, som ibland blandas med en annan grön druva; semillon. 

Smaktips! Chèvre chaud - ugnsgratinerad getost

Sauvignon blanc ger alltid ett vitt, friskt och läskande vin som passar fint att dricka som aperitif. Prova också till chèvre chaud -ugnsgratinerad getost, en klassisk rätt i Loiredalen. Maträtter med lite hetta och söta kryddor är också en bra kombination. Och gärna vinterns fina skaldjur och soppa med fisk.

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 21 Jan 2019