prosecco-kall-nastan-torr-och-nastan-gratis
Vinkunskap

Prosecco - kall, nästan torr och nästan gratis

Winston Churchill älskade mousserande vin. Framför allt champagne och enligt honom skulle den vara kall, torr och gratis. Prosecco kan också vara kall, torr och nästan gratis!

Winston Churchill var förvisso en riktig finsmakare. Så prosecco kanske inte hade fallit denne smått kräsne, samt välbärgade man, i smaken. Däremot är det svårt att hitta något liknande mousserande vin som är så lätt, gott och enkelt att ta till sig som prosecco. Och prislappen är god den med!

Vardagsnjutning av bästa sort

Prosecco får dock stå ut med en hel del fördomar. Att den är för söt. Lite för enkel. Att alla smakar likadant. Och visst, prosecco har sin stil och den står för det. Det är en god flaska bubbel du kan öppna när som helst i veckan. Vardagsnjutning av bästa sort. Men faktum är att det faktiskt finns flera stilar av prosecco. Alla är inte lätta, enkla och småsöta. 

Lär dig skillnaden

Du har kanske sett att det står Extra Dry på en del flaskor. Och andra har beteckningen Dry. Låt oss bena ut begreppen. 

Prosecco finns i tre olika smakstilar: Brut, Extra dry och Dry.

  • Brut är den torraste med en restsockerhalt, eller dosage som det heter,  på 0–12 gram per liter. Stilen är relativt ovanlig men börjar öka i popularitet. 
  • Extra dry är en av de mest vanliga stilarna och där ligger sockerhalten på 12–17 gram per liter.
  • Dry är inte så torr som den låter, med sin sockerhalt från 17 till 32 gram per liter. Däremot är det den vanligaste stilen, med klassiska toner av tropisk frukt och päron.

Utöver dosagen finns det även två typer av prosecco. De mer lätta, mjuka och fruktiga vinerna kallas för frizzante. Är du ute efter en stil med fler bubblor ska det stå spumante på flaskan.

Världens mest exporterade vin

Huvuddruvan i en flaska prosecco är framför allt glera, som ger de typiska smakerna av gråpäron, solmogen tropisk frukt och mandlar. Det vanligaste sättet att framställa en flaska prosecco på är genom en andra jäsning på ståltank. En kostnadseffektiv och snabb metod som är en del av förklaringen till varför prosecco är världens mest exporterade vin.

I takt med att proseccos popularitet växer - ännu mer - höjs också kvalitén. En del producenter väljer att jäsa vinet en andra gång på flaska istället, precis som för en champagne. Och efterfrågan på mer torra och strama stilar ökar också. Något säger oss att prosecco är här för att stanna. Och den är faktiskt fortfarande nästan både torr och gratis. 

Vill du läsa mer om det italienska vinhuset Bolla, klicka dig vidare här – välkommen!

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 15 Jun 2020