riesling-adel-druva-med-manga-ansikten
Vinkunskap

Riesling – Ädel druva med många ansikten

Riesling är en av världens äldsta, mest älskade och ytterst distinkta druvor, känd för sin aromatiskt fruktiga profil och sin förmåga att uttrycka terroir – det vi kallar känsla av ursprung. Med rötter i medeltidens Tyskland och genetiska kopplingar till några av världens viktigaste druvsorter har riesling en självklar plats på vinvärldens prispall.

Det första dokumenterade omnämnandet av druvsorten är från 1435, då en vinbonde i Rüdesheim i Tyskland noterade ett köp av rieslingsticklingar i sitt register. Hisnande! Det är dock högst troligt att druvan odlats i området ännu tidigare – men utan skriftlig dokumentation. Under 1400–1500-talet ökade rieslingvinernas popularitet, särskilt längs den välkända floden Rhen där de branta sluttningarna och skifferjordarna visade sig erbjuda idealiska förhållanden och gav viner med otroligt komplex karaktär.

Genom seklerna har riesling alltid ansetts vara en ädel druva och de prestigefyllda vinerna har till och med kunnat konkurrera i pris och anseende med de ”stora” och världskända vinerna från Bordeaux och Bourgogne.

Under 1800-talet ansågs riesling vara Tysklands stolthet. Men under 1900-talet och särskilt efter andra världskriget förlorade riesling tyvärr lite av sitt goda anseende. På grund av den dåliga ekonomin drog man igång massproduktion av enklare, sötare viner som då började dominera exportmarknaden. Dock vann druvan sitt fina rykte åter på 1980-talet tack vare ökad kvalitet av målmedvetna vinbönder och ambitiösa producenter i Tyskland, Frankrike (Alsace) och även i Nya Världen.

I dag är riesling, som sig bör, en av de mest hyllade druvsorterna i vinvärlden med hemvist i Tyskland men spridning i främst Alsace (Frankrike), Österrike, samt även Australien, Nya Zeeland och USA.

Rieslingdruvan är resultatet av en naturlig korsning mellan gouais blanc (som är en mycket gammal druva, förr allmänt odlad i Centraleuropa och genetisk förälder till många moderna druvsorter som chardonnay och gamay) och traminer (även kallad savagnin) som är en aromatisk druva med mycket gamla anor, känd för att bidra med doft och komplexitet….så kombinationen i rieslingdruvans DNA kanske förklarar vinernas unika balans mellan kraft, smakrikedom, syra och elegans. Riesling är alltså släkt med många ”kändisar”, bland annat chardonnay, gewurztraminer och elbling. Rieslingdruvan har även själv använts för att korsa fram druvor, exempelvis müller-thurgau (riesling x madeleine royale) som är en druva som blev enormt populär i Tyskland för sin höga avkastning. Även kerner (riesling x trollinger) har tagits fram för att den är tåligare än riesling, men ändå med god aromatisk profil.

Druvan riesling har många fördelar och lämpar sig för både för framställning av torra, mousserande och söta viner och ger smakrika, eleganta viner med signaturhög syra, ofta med toner av grönt äpple, citrus, blommor, persika och vid

mognad den klassiska petroleum- eller dieseltonen. Riesling är en av få vita druvor som vid god kvalitet åldras med grace och bland annat utvecklar komplexa toner av bland annat honung och nötter över tid. Himmelriket!

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 22 Maj 2025