rosa-viner-lockar-aret-om
Vinkunskap

Rosa viner lockar året om

Törsten efter rosévin verkar vara svår att släcka. I takt med den ökade efterfrågan har också kvaliteten blivit bättre. Många gånger är det tvärtom. Men rosévin av god kvalitet är här för att stanna. Och det är på tiden!

Från att ha varit lättsam, stundtals halvtorr, och enkel har rosévin gått från klarhet till klarhet. Ordagrant. Visst har den rosa färgen blivit ljusare och ljusare, men kvaliteten och stilen på rosévin har aldrig varit så bra som den är nu. 

Det kan vi tacka Provence för

Området i södra Frankrike som är synonymt med det rosaskimrande vinet. Det är världens största producent av rosévin dessutom. Allt tack vare klimatet, druvorna och framför allt traditionen av att dricka rosévin till alla måltider. Gärna året om. Där görs i regel all rosé på druvorna grenache, cinsault och syrah.

De har lagt ribban för hur ett rosévin egentligen kan vara. Helt torrt och helst blekrosa. Resten av vinvärlden har inte varit sena med att haka på trenden och numera är det något av en utmaning att hitta ett mörkt och fylligt rosévin. Men kvaliteten, den är i alla fall hög. Hur tillverkas rosévin då? Blandar man vitt och rött? Det beror på vilken del av världen man befinner sig.

Låt oss gå igenom de vanligaste metoderna

Till att börja med görs rosévin på blå druvor. Därifrån kommer alltså färgen på vinet, då druvans färg sitter i skalet. Det går att blanda ett rött och vitt vin, men metoden är inte längre tillåten i Europa. Bara för mousserande vin. I Nya Världen, vinländer som Kalifornien, Sydafrika och Australien med flera, är det fortfarande vanligt att man blandar vitt och rött vin. 

En populär metod är istället maceration – skalkontakt – där man pressar druvorna som sedan får ha en kort tids kontakt med druvjuicen. 

För att få en rosé med större kraft och struktur använder sig producenten av saignée-metoden. Ordet saignée är franska för blödning och är egentligen en restprodukt från tillverkning av rött vin. Här tappar man en del av musten från det röda vinet men låter skalen ligga kvar en tid. Det röda vinet som finns kvar blir fylligare och vinet som man först tog ur blir en rosé med djupa smaker och mörkare färg. 

Vad ska man matcha med rosé?

Våga drick rosé året om! Det är inte bara en sommardryck till lätta sallader och fisk. Prova rosé till sushi och sashimi. Gärna mat med lite hetta, som indiska grytor och krämig curry. Ljust kött som fläsk och kyckling är perfekt till rosé. Eller varför inte till julbordet? Där har vi gott om sött, salt och feta smaker som ett rosévin vet hur man tackla. 

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 14 Aug 2019