rose-det-mangsidiga-vinet
Vinkunskap

Rosé - det mångsidiga vinet

Till en varm balkong eller en lugn stund på terrassen. Rosévin hamnar ofta i den lättsippade kategorin och ses som en enkel dryck att sippa på utan större analyser. Dags att ge rosévinet upprättelse!

Lättsippade kategorin

Rosévin hamnar väldigt ofta i den lättsippade kategorin. Småsöta, saftiga och alldeles för lättdruckna roséviner har nog de flesta av oss smakat på någon gång. De saftiga sorterna finns kvar, men har äntligen fått välförtjänt konkurrens. Konkurrens i form av rosévin. Fast den nya typen av rosé är istället stramare, torrare, friskare och framför allt snyggare. Vinproducenterna använder inte längre de enklaste druvorna för att göra ett enkelt rosa sommarvin. Numera görs många roséviner med stor omsorg. Utvalda druvor, ibland från gamla vingårdar, ger extra struktur och komplexitet till det färdiga vinet. Kraftfulla roséviner med djup färg. Eller svala, sirliga och förföriskt friska med syrlig röd sommarfrukt.

Rosévin har blivit en kategori att räkna med och speglar framför allt sin växtplats. Kommer de från Österrike produceras de framför allt på inhemska blå druvor som zweigelt eller blaufränkisch. De spanska sorterna innehåller ofta jordgubbsdoftande garnacha eller mer kraftfull tempranillo. 

Ledande roséproducent

Ledande roséproducent i världen är, och förblir, Provence i södra Frankrike. Klimatet och livsstilen med närheten till vattnet och inte minst gastronomin bidrar till rosévinets säkra position. Där är rosévinerna i regel alltid blekt ljusrosa, gjorda på lokala druvor som cinsault, grenache och syrah. 

Till vinerna serveras dignande skaldjursplatåer eller klassikern sallad nicoise, sallad med tonfisk. Säkra kort men rosé passar till så mycket mer. Den saftiga frukten och de mjuka tanninerna går att kombinera till många typer av kök och smakstilar. Gärna mat med sting och chilikryddor, som currygrytor, populära pokébowls, wokat, sushi och varför inte tacos med kycklingfärs eller heta räkor? 

Vårt svenska kök räds inte att ta in smaker och influenser från andra länder. Så varför inte prova sig fram, våga rosévin till mer än salladen med räkor. Prova till het pasta arrabiata från Italien. Koreansk råbiff med kimchi. Eller kanske hederlig svensk husmanskost som raggmunk med stekt fläsk och lingon? Eller stekt strömming med krämigt potatismos? 

Rosévin klarar av allt från hetta till fett och salt. Nu är det bara att prova sig fram. Och framför allt; skåla för en varm och skön rosésommar. 

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 19 Maj 2020