rose-ett-bra-alternativ-som-lyfter-maten
Vinkunskap

Rosé, ett bra alternativ som lyfter maten!

Intresset för rosévin är stort – och vi ser inte bara ljusa roséviner längre på hyllorna och i glasen, en trend som annars hållit i sig ett bra tag. Idag njuter både ögat och gommen istället av alla de vackra nyanser av rosa – lökskal, lax, bubbelgum, körsbär och mycket mer. Lyckligtvis njuter dessutom ALLA nu av dessa vackra viner, och i alla sammanhang. Det är inte längre så att de rosa dropparna företrädelsevis njuts och sippas av kvinnor, och bara på vår och sommar när sol och värme historiskt har lockat fram rosévinerna. 

Rosa matvin i glasen

Men rosévinerna är långt ifrån bara vackra. De har en hel hoper egenskaper som gör dem lämpliga i de flesta sammanhang. De rosa skapelserna är visserligen nog så härliga som törstsläckare i trädgården och bersån, där de förhoppningsvis är inramade och väl färgmatchade av ståtliga rosa dahlior, vippig skir syren, väldoftande nyponros eller rakryggad rosa lupin beroende på när under sommaren det hälls rosé. Men många är stilarna på rosévin och många är de rara buteljer som inte är tänkta att njutas enbart i ensam majestät. Tvärtom är de flesta rosévinerna formidabla matviner och goda vänner till en massa olika typ av både småplock och regelrätta måltider. 

Tänk er exempelvis att ni står vid den rykande grillen i skymningsljuset med allsköns grönsaksspett, fläsk och kyckling på gallret. Ni frågar vad de otåliga gästerna vill dricka till och det visar sig att några inte är vidare förtjusta i rött vin. Lösningen? Rosévin. Och gärna i detta fallet rosévin men lite mer färgintensitet! Generellt är de lite mörkare roséerna fylligare än de ljusa och det behövs till smakrik, kraftfull mat och/eller grill. Har man även fisk i folie eller till exempel stora, saftiga rödräkor på grillen så passar rosévinet även här men kan då om så önskas vara riktigt ljust, åt en klassisk, örtig och ljuvligt vacker Provence-rosé, eller i alla fall åt det lite ljusare hållet. Vill man säkra upp så går man på ett rosévin med lite ”lagom” intensiv färg som kan passa till ”allt”. Med detta sagt så är detta bara en fingervisning. Dessa viner är lite som kameleonter och anpassar sig väl efter förutsättningarna så oroa dig inte för mycket utan njut av vinet, sällskapet och maten! 

Vad önskas, tanninbett eller fruktighet?

Rosévin har, som färgen indikerar, lite av egenskaperna från både vitt vin, och rött vin. Ju mörkare rosé, ju närmare rött vin vad gäller strukturen. Här bjuds vi tanninbett som klarar både kyckling och annan fågel, fläsk, kalv eller vegetariska anrättningar med sälta och som kompletteras av exempelvis grädde eller ost. Vi söker gärna efter fett och salt som alltid gör underverk i kombinationer mat-vin eftersom de magiskt rundar av syra och strävhet i vinet. Har du dock rejält kryddhet mat på tallriken – undvik syra och strävhet och välj istället ett fruktigt, bärigt och generöst rosévin. Varför? Syran och strävheten ökar nämligen på kryddhettan och vice versa. 

Njut mer rosévin helt enkelt, året runt, och våga prova alla typer och stilar – de är så väldigt bra, på helt olika sätt!

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 05 Jun 2024