Sol & värme i mörka, blöta och gråa tider
Det kanske känns lite konstigt för dig att läsa om värme och sol, nu när vi går mot mörka, blöta och gråa tider här i Sverige. Men på andra sidan jordklotet, närmare bestämt i Australien börjar det närma sig sommar. Det är nu det i vissa regioner blir så varmt så att luften dallrar.
Australien är en kontinent och ett fantastiskt vinland med fördelaktigt klimat och stora arealer med vinodlingar. Dessa delas upp i tre huvudtyper – zoner, regioner och underregioner. Trots att landet har en ganska lång vin-historia så tillhör det vad vi i vinkännare kallar ”Nya världen”. Redan på slutet av 1700-talet började man producera vin och starkvin här. Men det moderna vinmakeriet började i mitten av 1900-talet.
Nu för tiden är det ett av världens stora vinproducerande länder och man gör både starka, söta, stilla och bubblande viner av en hel mängd av olika druvor och i en massa olika prisklasser. Man kan hitta allt ifrån ett av världens dyraste viner till enkla bordsviner i både låda och flaska. Man har alltid legat långt fram vad gäller ny och modern teknik. Vinlandet Australien är uppdelat i zoner som i sin tur delas upp i distrikt och deldistrikt. Man har inte någon motsvarighet till de appellationssystem och den märkning som finns i de flesta europeiska länder. Men klassificeringen G.I. – Geografical Indication – är en motsvarighet till de europeiska appellationerna. Annars hittar man – på samma sätt som de flesta vinproducerande länder i den s.k. ”Nya Världen” – mycket information på vinetiketterna. Förutom det självklara som namn på producenten, namn på vinet, även alkoholhalt, typ av vin, volym, årgång och druvor.
De flesta vinodlingar ligger kustnära eller längs med någon av de stora floderna för att dra nytta av svala havsvindar eller fuktig floddimma. Jordmånen är på grund av landets storlek så klart även mycket varierande, här finns allt från röd järnrik jord s.k. Terra Rossa, kalkstensåsar, sandhaltig lera samt granit och vulkanisk jord.
I Australien odlar man en mängd olika druvor men lite mer än hälften av odlingsarealen består av blåa druvor. De vanligaste är shiraz, cabernet sauvignon och merlot. Bland de gröna druvorna ligger chardonnay, sauvignon blanc och semillon i topp. Men vi hittar även pinot noir, pinot gris och riesling samt lite mer ovanliga arneis, colombard och muscat d´Alexandrie.
På grund av landets storlek, de många och olika jordmånerna och mängderna av druvsorter bjuder Australien på en stor variation av vinstilar. Det man ofta kanske tänker på är mulliga, mörkröda mjuka, rödfruktiga smakbomber med toner av eukalyptus gjorda på shiraz och cabernet sauvignon. Men vi hittar även svala, eleganta och nyanserade pinot noir viner samt krispiga, friska och fruktiga vita viner gjorda på sauvignon blanc eller riesling med den karakteristiska doften av petroleum samt välgjorda mousserande, viner av chardonnay med hög syra och krispig frukt. Botanisera i hyllan från Australien, det är mitt råd till dig.