sott-vin-ar-gott-vin
Vinkunskap

Sött vin är gott vin!

Sött vin, visst låter det gott och frestande? Men hur ofta dricker du söta viner egentligen? Fördomarna kring sött vin är många. De står ofta långt ner på vinlistorna. Om du tänker efter, hur ofta dricker du söta viner? En gång om året till nyårsmiddagens sista rätt? Eller kanske för syns skull med mormor som har kvar en liten dammig sherryflaska i ett skåp? Eventuellt till desserten på en avsmakningsmeny.

Söta viner till söta desserter, smarika ostar och de del patéer

Allt från viner med bara ett uns sötma till de riktigt simmiga och fylliga varianterna. Och många sorter där emellan. En del söta viner görs på druvor som skördas och därefter torkas. Ett exempel är vinerna från Italien som kallas passito. 

Det finns också naturligt söta viner där man väljer att skörda druvorna sent, och på så vis har druvan en extra hög sockerhalt.  
Man kan också framställa söta viner genom att stoppa själva jäsningsprocessen. Resultatet; sockret från druvan blir kvar och därmed en lite högre alkoholhalt då man inte har jäst ut vinet. Madeira och portvin är exempel på denna typ av dryck som kallas för starkviner. 

Isvin, eller Icewine/Icewein, är också en känd typ av söta viner. I detta fall låter man druvorna sitta kvar på rankan, långt in på vintern. Druvorna fryser så småningom, skrumpnar ihop och blir riktigt koncentrerade, fyllda med söt druvjuice. 

Söta viner till försätter och varmrätter

Men om vi ska tänka förrätter och huvudrätter utan sötma då? Kan man ha ett sött vin till mat med sälta? Det går alldeles utmärkt! Det gäller att titta på tillbehören och stilen på maten. 
Maten från det asiatiska köket innehåller ofta chili, söta kryddor och spännande curryblandningar. Ett rött tungt vin skulle krocka med kryddorna och kännas ännu mer strävt och tungt på grund av hettan i maten. Här ska man istället tänka att sötma möter sötma. Och gärna syra som har en förmåga att linda in heta kryddor och chili. Så ett vitt vin med lite restsötma och frisk syra är ofta den bästa kombinationen med en het, asiatisk rätt. Ju mer hetta - desto mer sötma och syra kan det behövas i vinet för att få en ultimat smakupplevelse. 

Som vanligt är det en smaksak. Hur mycket hetta vill du ha i maten? Och hur sött får vinet vara? Ett halvtorrt vitt vin brukar vara en säker smakkombination till många rätter med chilihetta. 

Våga smaka och prova dig fram – välkomna en ny värld av smakupplevelser där sötman i vinet har huvudrollen.

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 20 Apr 2020