struktur-i-norra-spanien
Vinkunskap

Struktur i norra Spanien

Spanien är ett av världens största vinländer både till kvantitet och kvalitet. Faktum är att ur en synvinkel är landet störst på vin, man har nämligen störst vingårdsareal av alla vinländer i världen. Men eftersom man planterar sina vinstockar med större mellanrum än exempelvis Frankrike och Italien och även åtnjuter ett generellt torrare klimat så ligger man ofta efter just Italien och Frankrike i volym. Här kikar vi närmare på norra Spanien.

Färre druvor, samt även mindre druvor till storlek ger helt enkelt mindre must. På grund av landets stora yta är också druvorna och regionerna många och så även vinstilarna. Dock håller de ädla dropparna många gånger en fantastisk kvalitet och ambitionen i norra Spanien är stor. Det gör Spanien till en rik och mångfaldig del av landet med en stor andel kvalitetsviner. Nog klingar Rioja och Navarra bekant?

Några av de övergripande, större vinregionerna i norra Spanien är från väst till öst Galicien, Castilla-León, Baskien och Katalonien. Här i landets norra delar levererar Spanien en mängd fantastiska viner, och på grund av påverkan med svalka från Atlanten å ena sidan och Medelhavet å den andra lyckas man fint med att bibehålla druvornas syra – trots landets sydliga läge och varma klimat.

Detta ihop med att ta hjälp av altitud och många gånger använda sig av gamla vinstockar som ger små, smakrika druvor borgar för viner med struktur, ryggrad och klass. Så småningom. Det är omständigt och tar lååååång tid att framställa kvalitetsvin.

Druvsorter som trivs i Spanien

Druvor vi möter i området är bland annat från Galicien längst i väst den gröna alvarino, som trivs i den trendande och coola appellationen Rias Baixas som fått ett kraftigt lyft de senaste 10 åren. Druvan ger här saltstänkta, torra, ljuvligt strama och svala skaldjursviner. 

Reser vi vidare en bit österöver möter vi ”up-and-coming” appellationen Bierzo där man på lerig och kalkrik mark och hög höjd odlar en spännande blå druva som har karaktär av färska örter, viol, peppar, hallon och skogsbär- mencia. Mencia anses idag vara en av Spaniens mycket lovande druvsorter trots att den funnits här sedan 800-talet. 

I Baskien finner vi många områden och druvor vi knappt kan uttala, till exempel appellationerna Getariako och Bizkaiko Taxikolina, båda ligger vid kusten och svalkan gör att gröna druvor som exempelvis tungvrickaren izkiota txikia och hondarrabi zuri trivs fint här. Perfekta fisk- och skaldjursviner!

Moderna Rioja

Rioja är ett område de flesta känner till och har en relation till. Idag är området avsevärt mycket modernare än för 30 år sedan, både i vinstil och vad gäller de ultramoderna och designade vinerierna man kan beskåda här. Druvan för dagen heter tempranillo och har historiskt lagrats på amerikanska ekfat vilket har gett vinerna vaniljtoner ihop med druvans välkänt örtiga dilltoner och saftiga körsbärskaraktär. Idag har många gått över till franska ekfat och en stramare stil. Även den eldiga garnacha kan vara bas i Riojas viner, och vidare blandar man även in carignan och graciano.

Vad vore Spanien utan Cava?

Katalonien är en mångsidig region men allra mest känd är man för sin ljuvliga Cava. Fransmännen tog med sig kunskapen om den traditionella metoden redan under den andra hälften av 1800-talet, och på den vägen är det. Små fina bubblor, frisk syra, karaktär av äpplen, citrus, örter, mandel och en rökig, nästan bränd mineralitet ger fylliga och matvänliga mousserande viner att njuta både som aperitif och till spanska ostar, charkuterier, tapas eller varför inte en vacker paella med kyckling och gambas? Gracias!

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 26 Sep 2023