Vackra viner från Sydafrika
Sydafrika som vinland är ungt och gammalt på samma gång. De första dropparna vin pressades redan på 1600-talet. Från 1600-talet och fram till idag har det dock runnit mycket vatten och vin under broarna.
Utpräglad terroir
Få länder har varit utsatta för så mycket som Sydafrika. Från kolonisatörer till apartheid och ett statligt monopol som styrde hela landets vinproduktion. Idag ser det tack och lov annorlunda ut. Vinerna är på sin absoluta topp idag och har aldrig smakat så bra och så mycket av sitt växtplats, sin unika terroir.
Känt och etablerat
Sydafrikas vinproduktion delas upp i fem huvudregioner: Coastal Region, Breede River Valley, Olifants River, Cape South Coast och Klein Karoo. Inom dessa områden finner vi 27 mindre distrikt och 77 wards. En ward är ett slags mindre deldistrikt inom ett större distrikt.
Det mesta kända vindistriktet i Sydafrika är Stellenbosch. Det ligger inom det stora området Coastal Region, cirka fem mil öster om Kapstaden. Det är också ett av de största vinområdena i Sydafrika. Här trivs druvor som cabernet sauvignon, merlot och syrah. Vinerna har ofta fin kraft och bra lagringskapacitet.
Nya trender
Om Stellenbosch står för det klassiska, så är Swartland motsatsen. Det är ett riktigt trendigt område där unga vinmakare har etablerat sig. Där finns en skatt i form av urgamla vinstockar som man nu förvaltat och gjort spännande viner på. Här hittar vi främst viner på chenin blanc, cinsault, syrah och pinotage bland annat.
Pinotage är faktiskt Sydafrikas egna druva, landets nationaldruva. Den fick sin premiär 1925 och är en korsning mellan två andra blå druvor – pinot noir och cinsault. Druvan skapades av professorn A.I Perold och är idag landets fjärde mest planterade blå druvsort.
Druva med fräschör
En annan druva som trivs i Sydafrika är nämnda chenin blanc. Tidigare gick den ofta under namnet steen, fast idag är det chenin blanc som gäller. Den kommer ursprungligen från Loiredalen i Frankrike, men är numera den mest odlade druvsorten i hela Sydafrika. Det motsvarar dubbelt så mycket som Frankrikes odlingsareal! Ett måste att prova tack vare sin fräschör, gula frukt, mineral och lätta toner av nötter.
Populärt mousserande
De gröna druvorna leder över de blå, med hela 56 procent av den totala odlingsarealen i landet. Andra vanliga gröna druvsorter är framför allt chardonnay och sauvignon blanc. Sydafrika gör även mousserande viner. Här heter metoden Métode Cap Classique – MCC – och är likvärdig den franska champagnemetoden med en andra jäsning på flaska. Vanliga druvor att göra Métode Cap Classique på är bland annat pinot noir och chardonnay.
Anrikt dessertvin
Vi får inte glömma det söta. Redan på 1700-talet blev Sydafrika känt för sina söta viner, framför allt Cap Constantia gjort på 100 procent muscat. Det framställs än idag, nu med namnet Vin de Constance. Man gör också en del söta viner i portvinsstil, som passar fint till desserter med choklad, nötter och kola.
Sydafrikas vinvärld är stor, välsmakande och inbjudande. Detta var en kort introduktion till ett spännande vinland som utvecklats mycket under senaste årtiondena, ett vinland i ständig förändring. Vi kommer att ha anledning att komma tillbaka till det natursköna och kulturrika Sydafrika framöver.