Vägen mot ekologisk vinodling
Efterfrågan på ekologiska och miljövänliga produkter ökar. Inte minst när det kommer till vin.
Ekologisk vinodling är inget nytt begrepp i vinets värld. Däremot växer efterfrågan på viner som framställs på ett så naturligt och miljövänligt sätt som möjligt. Många vinproducenter börjar därför ta steget mot att gå från ett mer konventionellt jordbruk till ett ekologiskt sådant.
Certifieringskrav
Kanske har producenten alltid odlat enligt ekologiska principer och med fokus på miljön. Men har man inget certifikat, då får man inte utge sig för att vara ekologisk eller skriva det på flaskans etikett. Allt enligt regelverket inom EU. För att en vinbonde ska kunna erhålla en certifiering krävs att en oberoende organisation gör en kontroll på vingården. Där tittar man bland annat på skötseln i vingårdarna, vilken typ av gödsel som brukas och användning av bekämpningsmedel.
Användande av olika typer av bekämpningsmedel inom jordbruket var något som växte markant under 1960-talet. Världen behövde framställa och producera fler varor och produkter för att mätta en växande population. Lösningen var just kemiska medel mot ogräs, skadedjur och andra problem i jordbruken. Många av dessa medel var oerhört starka och stannade kvar i jordarna och därmed även i grödan. Eller druvan.
Bra bekämpningsmedel
Inom ekologisk vinodling finns det däremot några alternativ som inte är farliga för vare sig miljön eller människan. De har dessutom använts under många år, särskilt inom vinindustrin. Dessa är svavel och kopparsulfat, vilka används för att bekämpa diverse sjukdomar. Här finns det dock gränser för hur stor mängd som får användas. För ekologisk vinodling får man dessutom bara använda naturgödsel framför konstgödsel.
Inom EU gäller samma regler för samtliga länder, även om det finns olika typer av symboler för certifieringarna. Den vanligaste symbolen är EU-lövet som ska finnas tydligt utsatt på flaskan. Det kan också vara bra att veta att ekologiskt är samma sak som biologiskt och organiskt, uttryck som är direktöversatta från engelskan.
Biodynamiskt är däremot en annan typ av filosofi och certifiering där man tar det ekologiska ytterligare ett steg. Här är Demeter och Biodyvin de vanligaste certifieringarna. Det ska vi fördjupa oss i en annan gång.
Ett vin som nyligen konverterats till ekologiskt är Gran Appasso, där nya årgången 2019 är gjord på ekologiskt odlade zinfandeldruvor. 2019 har fått 97 poäng av Luca Maroni! Vill du läsa mer om vinet och få tips på recept som passar till Gran Appasso så klicka dig vidare här!
Vill du köpa ekologiska viner? Leta efter EU-lövet, en symbol som står för att vinet är gjort enligt ekologiska principer och även är certifierat för ekologisk odling.