varldens-mest-odlade-druva
Vinkunskap

Världens mest odlade druva

Druvskola för dig som är vetgirig och vill lära mer om en av världens mest älskade druvsorter. Det är cabernet sauvignon vi lyfter fram – en klassisk druva som har sitt ursprung i Frankrike.

Cabernet sauvignon är en av världens mest kända och älskade druvor och det är också den mest kultiverade blå druvan med över 300 000 hektar vinodlingar världen över. Cabernet sauvignons historia är omtvistad, men forskning har kommit fram till att det är en korsning mellan druvorna cabernet franc och sauvignon blanc. Korsningen skedde mest troligt i franska Bordeaux någonstans mellan år 1300 och år 1600. Vilken tur, en sådan extremt lyckad korsning!

Uttryck och stilar skiljer – bjussigt eller stramt med struktur

Beroende på jordmånen där druvan växer, klimatet i området och hur den behandlas av odlare och vinmakare ger den olika uttryck och stilarna på cabernet sauvignon-viner är många. Profilen spänner från bjussigt bäriga och solmogna viner till strama, sträva och strukturerade. Men sitt ursprung och hemvist har druvan alltså i den välrenommerade, världsberömda franska regionen Bordeaux i sydvästra Frankrike.

En druva som trivs i alla klimat

Cabernet sauvignon trivs bra i de flesta klimat vilket också är en av anledningarna till dess popularitet. Får vinrankan välja så föredrar den dock milda temperaturer då den kan ha lite svårt att mogna i svala klimat, som i vissa delar av Bordeaux. Här blandar man därför gärna druvan med andra, som fungerar som en säkerhet för vinbönderna. Cabernet franc exempelvis mognar minst en vecka tidigare än cabernet sauvignon. I Bordeaux ger det atlantnära, svala klimatet viner med mycket struktur, strävhet, syra och stor smakrikedom. Stilarna är även här flera beroende på var i området druvan växt, vilken ålder det är på stockarna och många andra variabler, men speciellt bra trivs cabernet sauvignon i de västra delarna av Bordeaux där sandjordarna borgar för bra dränering, något som denna druvsort uppskattar och återgäldar med ypperlig druvkvalitet.

Chile stoltserar med skicklighet sin cabernet

Cabernet sauvignon gör sig bra i många delar av världen men lite extra fint levererar den på bergsluttningarna i Chile där man verkligen har gjort druvan till sin egen. Här har vinodlarna och producenterna genom åren blivit väldigt skickliga på cabernet och här har man precis som i Bordeaux mycket kustnära vinodlingar. Dessa områden är optimala för druvodling då de bjuder på både sol och havsbris vilket i slutändan resulterar i både fräschör, fin mognad i de färdiga druvorna och fantastisk koncentration och smakrikedom i vinerna. De största utmärkande dragen i cabernet sauvignonviner är svarta vinbär, cassis, mörka körsbär, nyvässad blyertspenna, ibland färsk mynta och en viss örtighet av färsk, grön paprika.

Tack vare sitt tjocka skal blir vinerna fylliga, kompakta och mörka och vanligtvis rika på tanniner. Ekfatslagring lämpar sig väl för druvan och detta lägger till toner av cederträ, mörk choklad eller mocka, och tar dessutom bort en del bitterämnen i vinet. Används amerikansk ek finner vi istället toner av vanilj och smörkola. På grund av den vanligtvis höga syran, tätheten och strävheten är cabernet sauvignon-viner av god kvalitet mycket lämpade för lagring. Under lagringen dämpas syra och strävhet i vinet och ger ett mjukare, rundare vin.

 

Hoppas detta var lärorikt och bidrar till din kunskapsbank om just cabernet sauvignon. 

/Redaktionen

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 24 Feb 2025