vi-halsar-pa-hos-weingut-leth
Vinkunskap

Vi hälsar på hos Weingut Leth

Det första vinet från Weingut Leth lanserades på Systembolaget år 2006 och har sedan dess varit en stor favorit i våra svenska vinhjärtan. Idag, nästan 15 år senare, är Leth fortfarande en av storsäljarna på Systembolaget. Och Sverige är, även idag, familjefirmans viktigaste marknad. 

Allt har en början. För Leth drog det igång på det glada 60-talet.

Allt började redan på 1960-talet. Då drevs den lilla gården Weingut Leth av herr och fru Franz och Barbara Leth. Firman som är belägen i distriktet Wagram som i sin tur ingår den större regionen Niederösterreich ligger sex mil nordväst om Wien, Österrikes huvudstad. 

Bröderna Franz och Erich tog sakta men säkert över driften under 80- och 90-talet. Firman växte, dock småskaligt. Den stora framgången kom först 2006, då Leth Grüner Veltliner Klassik lanserades i Sverige.

Det blev sådan succé att Leth fick både bygga ut och bygga om sin vinkällare och vineri. Vinet hamnade på alla hyllorna hos Systembolaget och än idag är det kvar som populär favorit i det fasta sortimentet i hela vårt land. 

Franz och Barbaras son Franz Leth, som numera har lämnat över vingårdsansvaret till sonen Franz Junior, är fortfarande aktiv i allra högsta grad. Han sköter en stor del av all PR, marknad och inte minst driften av Leths stora druvsortsmuseum. Det var en dröm Franz förverkligade för över 30 år sedan. Där har han planterat omkring 250 olika druvsorter, många av vilka det inte längre finns kommersiella odlingar kvar av längre. En viktig del av Österrikes vinhistoria finns hos Weingut Leth. 

Druvor som talar för Österrike

Den viktigaste druvan hos Leth är alltjämt den inhemska grüner veltliner. Landets mest odlade druva och synonymt med Österrike som vinland. Det är en distinkt druva med sina personliga toner av peppar, aprikos och grapefrukt. Under åren har Leth skapat flera vingårdsbetecknade viner på grüner veltliner för att visa potentialen hos druvan och även jordmånen som heter löss, vilken är vanlig i Wagram. Den är speciell med sin blandning av snäcksal, fossiler och sand. En mineralrik jordmån som tillåter att rankorna kan arbeta sig djupt ner i marken för att hitta fukt.

Utöver grüner veltliner odlar Leth även en del riesling, pinot blanc, sauvignon blanc, chardonnay och inhemska roter veltliner. På senare tid har produktionen av rött vin ökat. Här fokuserar man framför allt på de lokala druvorna, som zweigelt, st laurent men även internationella druvor som pinot noir och cabernet sauvignon. 

Wienerscnitzel i vingården? Ja tack!

Vad äter man till en grüner veltliner då? När vi besökte firman för en tid sedan serverades det lunch utomhus - mitt i vingården. Det blev en klassisk Wienerschnitzel, tillagad av Franz fru. Prata om familjeföretag! Den frasiga schnitzeln med syrlig potatissallad är en perfekt kombination till vinets friskhet och runda frukt. Det blev också ett fint minne att ta med sig hem till Sverige. Och vinerna, de kan vi alltid få tag på här hemma. Du hittar dem på hyllan på Systembolaget.

Här kan du läsa mer om Weingut Leth och deras viner: vinlistan.se/leth/

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 26 Aug 2020